Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 20.04.

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2015, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 20.04.

21.04.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 20
.04.

Pušilin: Vlasti DNR spremne na stvaranje demilitarizovane zone - Vlasti Donjecke Narodne Republike spremne su da razgovaraju o stvaranju demilitarizovane zone u Gorlovci, Širokinu i oblasti aerodroma u Donjecku, izjavio je Denis Pušilin, opunomoćeni predstavnik DNR u Kontakt grupi.


Na pitanje da li su u DNR spremni da razgovaraju o stvaranju demilitarizovane zone u Gorlovci, Širokinu i oblasti aerodroma u Donjecku, Pušilin je odgovorio: „Spremni smo da razgovaramo u okviru radnih podgrupa“.

„U oktobru smo već predlagali da se napravi demilitarizovana zona na aerodromu u Donjecku. To bi omogućilo da se obustavi granatiranje i izbegnu žrtve i razaranja. Ukrajinska strana tada to nije htela. Mislim da sada ovim pitanjem treba detaljno da se pozabavimo u okviru radnih podgrupa. Radi se na tome da se snage obe strane povuku sa linije razdvajanja na isto rastojanje. Recimo za Širokino je bilo reči da se iz centra sela na isto rastojanje povuku obe sukobljene strane“, naveo je on.









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 20.04.


Zeman: Sankcije protiv Rusije neefikasne - Zapadne sankcije protiv Rusije nisu efikasne, samo pomažu širenju mita o Rusiji, kao o „opkoljenoj tvrđavi“ što dovodi do rasta popularnosti njenog predsednika Vladimira Putina, izjavio je predsednik Češke Miloš Zeman na ekonomskom forumu u Pragu.

„Antiruske sankcije koje su uvele zapadne zemlje nisu efikasne. One samo pomažu da se poveća mit o opkoljenoj tvrđavi, što vodi ka daljem rastu popularnosti predsednika Vladimira Putina među ruskim narodom“, rekao je predsednik Češke.

„Rusija se oseća okruženom i traži neprijatelje, između ostalog, i tamo gde ih nema“, naveo je Zeman.

Prema rečima češkog lidera, ako se uspe realizovati Minski sporazum, ekonomski odnosi Rusije i Češke mogu se kroz godinu-dve vratiti u normalu.

Ukrajinsko-američke vežbe u suprotnosti sa Minskim sporazumom - Iz Moskve upozoravaju da je u pitanju potez koji je se kosi sa minskim dogovorima. Komandant američke vojske u Evropi, general-pukovnik Frederik Ben Hodžis, upozorio je u nedelju da se Evropa suočava sa „stvarnom pretnjom od Rusije“ i da u svetlu te pretnje NATO, kako je rekao, mora da ostane ujedinjen.

Hodžis je to izjavio nakon vežbe premeštanja „patriot“ raketa kopnenim putem, više od 1.200 kilometara preko teritorije Evrope, u blizinu Varšave.

Prethodno je nešto manje od tri stotine američkih padobranaca iz baze u Vićenci, u Italiji, prebačeno u zapadnu Ukrajinu, gde bi trebalo da obučavaju snage ukrajinske vojske. Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat, odmah po sletanju elitne jedinice američke vojske na ukrajinsku teritoriju, objavio je fotografije s aerodroma na svom tviter nalogu.

Na njima se jasno vidi da su u pitanju pripadnici 173. vazduhoplovne brigade američke armije, koji su već obučavali ukrajinske trupe tokom međunarodnih vojnih vežbi u septembru prošle godine. Čitajte više

Putin: Zapad voli Rusiju samo kad je slaba - Stiče se utisak da Zapad voli Rusiju samo kada je slaba i kada joj treba slati humanitarnu pomoć, izjavio je Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarni film „Predsednik“ posvećen 15. godišnjici početka njegovog prvog mandata na mestu šefa države.

„Stičem ponekad utisak da oni nas vole kada nam treba slati humanitarnu pomoć. Tada je sve u redu, tada nam šalju krompira“, rekao je Putin u intervjuu Vladimiru Solovjovu, autoru filma koji će biti emitovan 26. aprila.

„U svetu su rešili da Rusija prestaje da postoji u sadašnjem obliku. Pitanje je samo bilo kada će se to desiti i koje će biti posledice“, naveo je ruski predsednik.

Uskoro NATO ``Tornado`` u Estoniji - Na vojnim vežbama „Tornado", koje se održavaju od 4-15 maja, učestvovaće padobranaci američke vojske, saopštio je Generalštab odbrambenih snaga Estonije.

„Tornado" vojne vežbe biće najveći vojne vežbe u istoriji zemlje na kojima će učestvovati oko  13.000 američkih i estonskih vojnika.

Prisustvo američkih vojnika u Baltičkom regionu deo je vojne operacije Atlantskog saveza, koja podrazumeva demonstraciju američke posvećenosti članicama NATO širom Istočne Evrope kroz međunarodne obuke i bezbednosne  saradnje.

NATO intenzivno jača  svoje vojno prisustvo duž zapadne granice Rusije, usred sukoba u jugoistočnoj Ukrajini  za  koje optužuje Moskvu.

Moskva je više puta naglasila da širenje NATO-a ka ruskim granicama još više pogoršava postojeće tenzije i podriva regionalnu bezbednost.

Oland: Francuska i Rusija traže rešenje za „mistrale“ - Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da Pariz traži izlaz iz nastale situacije oko nosača helikoptera tipa „mistral“, čija predaja, prema njegovim rečima, zavisi od rešenja ukrajinske krize.

„’Mistrali‘ su postali predmet razgovora i ostaju predmet razgovora. Vodimo pregovore kako bismo pronašli izlazak iz krize“, izjavio je Oland u programu televizije Kanal +.

On je rekao i da se nada da će se u petak sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Jermeniji.

SAD troše milione na izokretanje svake reči zvanične Moskve - SAD ne žele da odustanu od mita o „posebnosti“ sopstvene nacije. Oni su našli sebi protivnika u Rusiji i vode široki informacioni rat protiv ruskih medija koji rade u inostranstvu, izjavio je američki politikolog i bivši savetnik predsednika SAD Pol Krejg Roberts.

„Ili ćete prenositi šta vam se kaže ili vas zatvaramo, kao terorističku organizaciju. Možemo čak i da uhapsimo vaše američke radnike, kao saučesnike u terorizmu. Drugim rečima, stav šefa saveta za radiodifuziju SAD glasi ovako: Onaj ko govori istinu je terorista“, rekao je on.

Roberts je naglasio da režim Baraka Obame za borbu protiv Moskve plaća šefu resora Endrjuu Laku 15,4 miliona dolara, kako bi diskreditovao svaku izjavu Rusije koja se pojavi u medijima na engleskom jeziku. On je naveo da će troškovi u budućnosti samo rasti, dok istovremeno mnoge Amerikance iseljavaju iz domova i zatvaraju zbog dugovanja.

Video vesti za 20.04.

Peski - dejstvo "Desnog sektora" kijevskih snaga

Napad na pozicije Narodne vojske u Spartaku

Prva linija kijevskih snaga u Širokinu

Narodna vojska dejstvuje po bespilotnoj letelici kijevskih snaga iznad Donjecka

Dejstvo iz PAT-a - kijevske snage

Borbe u Spartaku



Vežba gađanja iz puškomitraljeza

Kijev gradi rovove 30 km od ruske granice

Zaharčenko o situaciji na frontu

Ukrajina - iz minuta u minut -

Pregled bojevih dejstava za 18.04.

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 20.04.[2015-04-21 08:52:53]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Zeman: Sankcije protiv Rusije neefikasne[2015-04-20 17:38:36]

Zapadne sankcije protiv Rusije nisu efikasne, samo pomažu širenju mita o Rusiji, kao o „opkoljenoj tvrđavi“...

MSP Rusije: Na Arktiku radimo ono što rade i drugi[2015-04-20 17:36:42]

„Na Arktiku ne radimo ništa što ne rade i naši partneri“, izjavio je specijalni izaslanik Ministarstva...

Blater: Kome se ne sviđa SP-2018 u Rusiji, neka ostane kod kuće[2015-04-20 17:22:01]

Poštovati unutrašnje stvari FIFA-e

Šteta usled klimatskih promena veća od pet milijardi evra[2015-04-20 17:13:32]

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je procenjena...

Pregovori u Briselu: Kako nastaviti započeto[2015-04-20 17:02:57]

Centralna tema sastanka u Briselu svakako će biti odmrzavanje dvogodišnjeg zastoja na impelementaciji Briselskog sporazuma. Prioritet...

Kontigent S-400 stigao na Kamčatku[2015-04-20 16:57:52]

Drugi od pet ešalona vojne tehnike stigao je na poligon Kapustin Jar na Kamčatki, saopštila je...

Hormon ljubavi povezuje čoveka i psa[2015-04-20 16:55:14]

Japanski naučnici su otkrili da nivo oksitocina u krvi raste i kod čoveka i kod psa...

Ruski i američki generali: Nikad bliži nuklearnom ratu[2015-04-20 16:06:58]

Američki i ruski predsednici treba da iniciraju bilateralno odbacivanje principa nanošenja uzvratnih nuklearnih udara na osnovu...

(Ne)ozbiljnost vlasti i pravosudnih organa: Koja je razlika između Tačija, Blera, Solane, Olbrajtove i ostalih...[2015-04-20 15:27:34]

Dvostruki aršini


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.