Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 05.05.

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 05.05.

06.05.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po danima 

 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 05
.05.

Zaharčenko: Održaćemo vojnu Paradu pa makar padala kiša ukrajinskih granata - Vlasti DNR spremaju svoju veliku vojnu paradu povodom Dana pobede nad fašizmom 9. maja. Lider DNR Aleksandar Zaharčenko kaže da će ona, ako bude potrbno,  biti održama i po „kiši ukrajinskih granata“.

– Znamo da je proslava 9. maja kost u grlu Kijeva, ali parada u Donjecku posvećena pobedi nad fašizmom će se održati pod bilo kakvim okolnostima. Po kiši granata – najavio je Zaharčenko.

On je objasnio da će već danas pozvati predstavnike OEBS-a da prisustvuju vojnoj paradi kako bi se uverili da će oružje biti dovezeno u grad radi obeležavanja Dana pobede a ne radi ratnih dejstava.

– Parada će se održati uprkos protestima Kijeva i na njoj će biti sve vrste oružja DNR, tenkovi i artiljerija, a marširaće svi rodovi vojske – najavio je Zaharčenko.

Prema Minskom sporazumu obe strane moraju da drže teško naoružanje udaljeno od linije razdvajanja. Kako se linija fronta nalazi u predgrađu Donjecka, Kijev smatra da bi učešće teške artiljerije na paradi u Donjecku bilo kršenje primirja. Istovremeno, sama ukrajinska strana poslednja dva dana vrši artiljerijske napade na Donjeck.

Kijev negira prisustvo dobrovoljačkih jedinica - "Na teritoriji Donjeckog i Luganskog regiona nema dobrovoljačkih jedinica. U zadatku sprovođenja antiterorističke operacije su uključene isključivo jedinice oružanih snaga i agencija za provođenje zakona države i drugih subjekata u borbi protiv terorizma, "- navodi se u saopštenju Pres centra kijevskih snaga.

Kijevski rejon Donjecka: Oštećeno 350 stambenih objekata  - "Više od 350 kuća i stambenih zgrada u Kijevskom regionu Donjecka je oštećeno ili uništeno od granatiranja kijevskih snaga.

"Na 4. maj, 351 kuća i stambena zgrada je oštećena usled granatiranja i borbi", saopštio je  je šef uprave regiona Ivan Prikhodko.

General Kondratov: Ukrajinci napadali Donjeck da bi pokušali da zauzmu Novoazovsk  - Kijevske snage su iskoristile noć za napade ne samo na položaje armije Donjecke republike, nego i na graove i naselja.

Po tradiciji, prvo su počeli da tuku celu zonu između Donjecka i njegovog aerodroma. Nisu poštedeli ni Iverski manastir.

Ubrzo potom su iz pravca Đeržinska i varošica Šuni i Majorsk počeli da gađaju Gorlovku.

Treći talas napada je bio usmeren na naselja pod kontrolom boraca DNR između Mariupolja i Novoazovska.


Slično je – samo mnogo žešće – bilo i prošle noći. Međutim, kako je otkrio komandant armije DNR (Republičke garde DNR), general Ivan Kondratov, napad na Donjeck, aerodrom i naselja Peski, Spartak i Jasinovata bio je – taktički manevar.

„Ukrajinska armija je ovim udarom htela da nas zavara. Glavni napad je bio prema Novoazovsku. Krenuli su iz Širokina. Sa 1.500 pešadinaca, uz podršku haubica D 30 i minobacača od 152 mm. Hteli su da se probiju prema Novoazovsku. Bilo ih je deset puta više nego naših, ali smo taj pokušaj prodora likvidirali. Protivnik je imao znatne gubitke”.

Predsednik parlamenta DNR (Narodng sovjeta DNR) Andrej Purgin upozorio je:

„Sve su ovo veoma loši signali. Svi su izgledi da se Ukrajina sprema za novi rat velikih razmera. Moguće je da smo na samom pragu veoma loših događaja”.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 05.05.


Rusija neće diskutovati sa EU o ukidanju sankcija - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da Rusija ne želi da diskutuje sa EU o bilo kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija.

„Nisam razgovarao sa austrijskim kolegom o bilo kakvim nadama za to. Niko nije izrazio ikakve zahteve u vezi sa tim”, rekao je Lavrov u utorak nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Lavrov je rekao da su neke od njegovih kolega pokušale da ih uvuku u diskusiju o kriterijumima za ukidanje sankcija, ali da Rusija to neće raditi.

„Sankcije nisu bile naša odluka”, istakao je ruski šef diplomatije.

On je dodao da se Rusija nada da će će članice EU, kada budu raspravljale o tome da li će sankcije biti produžene, dati prednost sopstvenim interesima i interesima svojih država i građana, a ne nečemu drugom.Čitajte više

Ukrajinci neće u vojnike - Samo u Kijevu, više od 95 odsto radno sposobnih muškaraca na različite načine pokušava izbegne vojnu službu.

„Izbegavanje vojne obaveze u Ukrajini je dostigao vrhunac“, piše nemači list Handelsblat.

Prema pisanju lista, razne kompanije svojim zaposlenima pomažu tako što im nalaze lažna opravdanja kako bi izbegli vojsku, doktori izdaju lažna lekarska uverenja, dok turističke agencije organizuju „posebna putovanja“ za one koji žele da napuste zemlju.

Ukrajinci sa zapada zemlje beže u Evropu, a oni iz istočnih provincija idu u Rusiju, navodi list.

List je podsetio na nedavno hapšenje jednog medicinskog radnika koji je izdavao lažna lekarska uverenja za 3.500 evra. U zapadnoj Ukrajini više od polovine populacije mladih je napustilo zemlju tokom poslednjih nekoliko meseci.

Oko 70 odsto radno sposobnog stanovništva u zapadnim regionima Ukrajine otišlo je susednu Poljsku i Rumuniju, a mnogi su pobegli i u Italiju, Nemačku i Austriju.

Kako piše list, svi oni imaju šengenske vize i u Evropi rade kao sezonski radnici kako bi prehranili svoje porodice i izbegli služenje vojske.

Sastanak Kontakt grupe - U Minsku če danas biti održan sastanak kontakt grupe za Donbas bez predstavnika DNR i LNR. Sastanku će prisustvovati predstavnik OEBS-a Hajdi Taljavini, predstavnik Rusije Azamat Kulmuhametov i predstavnik Ukrajine, Leonida Kuchma, saopštio je portparol bivšeg predsednika Ukrajine Darius Olifer.

Zeman: Islamska država veća opasnost od Rusije - Ruski predsednik Vladimir Putin može da bude ključni saveznik u borbi protiv islamskih ekstremista, ocenio je češki predsednik Miloš Zeman, dodajući da Islamska država predstavlja veću opasnost nego Rusija.

Zeman je u intervjuu za „Volstrit džurnal“ rekao da Rusija može da bude strateški partner u borbi protiv međunarodnog terorizma i izjasnio se protiv sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Te sankcije su, prema Zemanovom mišljenju, kontraproduktivne, jer su samo povećale rejting ruskog predsednika, prenose češki elektronski mediji.

Zeman je dodao i da bi, ukoliko se situacija na istoku Ukrajine pogorša, trebalo pojačati sankcije, ali i da bi ih trebalo smanjiti, ako se situacija popravi.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Češki predsednik takođe smatra da, za razliku od Krima, Rusija neće pripojiti istočnu Ukrajinu, jer bi za Putina to bilo „političko samoubistvo“.

Poljska uoči izbora: Krivi smo za zatezanje sa Rusijom - Kandidatkinja Demokratske leve alijanse za predsednika Poljske Magdalena Ogorek optužila je poljskog predsednika Bronislava Komorovskog za narušavanje odnosa sa Moskvom.

„Moja glavna zamerka na rad predsednika Poljske odnosi se na potpuni kolaps rusko-poljskih odnosa“, izjavila je Ogorekova.

Poljski predsednik Bronislov Komorovski izjavio je da je predstojeća Parada pobede u Moskvi „demonstracija sile“. Prema Komorovskom, Crveni trg (u Moskvi) ponovo će biti „Trg tenkova“.

„Izjave raznih poljskih zvaničnika iz predsedničkog kabineta prema Rusiji podstiču obostrano nepoverenje“, ocenila je Ogorekova.

Ona smatra da bi poljske vlasti trebalo da razmišljaju o bezbednosti nacionalnog sistema odbrane.

„Moramo li da se guramo u prvi plan i zveckamo oružjem pred nuklearnom silom? Ali kako? Kupili smo helikoptere bez odbrambenog sistema, koje bilo koji vojnik može da obori. Kupili smo ’patriot‘ projektile, ali ćemo uskoro dobiti samo dve eskadrile, a ostatak će nam isporučiti između 2022. i 2025. godine“, rekla je Ogorekova.

Prvi krug predsedničkih izbora u Poljskoj održaće se 10. maja. Među 11 kandidata, analitičari daju najveće šanse aktuelnom predsedniku Bronislavu Komorovskom.




Video vesti za 05.05.

Basurin o situaciji na frontu

Aerodrom u Donjecku pogledom iz drona

Posledice granatiranja Donjecka

Položaj kijevskih snaga u Širokinu

Detonacije u Donjecku

Detonacije u Donjecku

Pres konferencija Aleksandra Zaharčenka

Pregled bojevih dejstava za 04.05.

Širokino - kijevske snage

Borbe u Širokinu - kijevske snage

Donjeck - dejstvo po dronu kijevskih snaga




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 05.05.[2015-05-06 09:15:59]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  Situacija na frontu (kijevske...

Kako su ubili Jugoslaviju - ruski dokumentarni film[2015-05-06 08:39:20]

"Senka Dejtona"

Održana konferencija “Srbija nikada u NATO!”[2015-05-06 08:02:05]

U Beogradu u Domu sindikata održana je konferencija Srpskog sabora Zavetnici “Srbija nikada u NATO!” u...

Majka borca VRS Olega Ktitarenka: Puno smo toga mi Rusi sa vama Srbima kroz istoriju prošli[2015-05-06 00:14:22]

Ruskinja Nina Petrovna Mjazina često posećuje grob svog sina, koji je kao dobrovoljac poginuo na ratištu u Republici Srpskoj

Patrijarh Kiril: Gordost je sinonim za zlo[2015-05-06 00:02:47]

Gord čovek je nesrećan čovek. Drugačije ne može ni biti zato što život koji se zasniva...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut[2015-05-06 00:00:10]

Konstantno granatirae Donjecka

Let borbene avijacije iznad Crvenog trga - video[2015-05-05 18:02:06]

TV kanal "Zvezda" je objavio ekskluzivni video snimljen pomoću mobilnih kamera postavljenih na borbene avione i...

Moćna Armata prošetala Moskvom[2015-05-05 17:27:02]

Rusija je prvi put u javnosti prikazala tenk nove generacije „Armata T-14“, koji će učestvovati na...

Ukrajinci neće u vojnike[2015-05-05 17:20:02]

Samo u Kijevu, više od 95 odsto radno sposobnih muškaraca na različite načine pokušava izbegne vojnu...

Rusija neće diskutovati sa EU o ukidanju sankcija[2015-05-05 16:31:17]

Sankcije nisu bile naša odluka


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.