Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.09.

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2015, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.09.

04.09.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 01.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

VIDEO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 03.09.

Stanje na frontu - .

 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.09.

„Mistrali“ ostaju dok Pariz ne plati Moskvi ceo dug - Pariz nema pravo da na bilo koji način predaje „mistrale“ trećoj strani sve dok Moskva ne dobije celokupnu isplatu, saopšteno je u dokumentu objavljenom na sajtu Nacionalnog sabora — donjeg doma francuskog Parlamenta.

Tačna suma koju je Francuska isplatila Rusiji zbog neisporučivanja dva broda, nosača helikoptera tipa „mistral“, jeste 949.754.849 evra, zapisana je u nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma Pariza i Moskve, koji je objavljen na sajtu Nacionalnog sabora Francuske.

Sporazum o rešavanju spora potpisan je u Moskvi 5. avgusta. Pored sume isplate u dokumentu se navodi da Francuske nema pravo ni na koji način da predaje brodove trećoj strani dok Rusija ne dobije sve nadoknade. 

U sporazumu takođe piše da nijedna treća strana koja bi mogla da pretrpi štetu od raskida ugovora o isporuci „mistrala“ nema pravo da očekuje nadoknadu. 

Nacrt zakona biće podnet na razmatranje komisiji za međunarodne poslove francuskog Parlamenta 16. septembra.

Nariškin: EU se boji istine - Povodom formiranja tima EU za borbu protiv tzv. ruske propagande, predsednik ruske Dume Sergej Nariškin kaže za Sputnjik da to pokazuje da se neki boje istine.

„To naravno govori o tome da postoje snage koje se boje istine, koje se boje da čuju drugačiju tačku gledišta. I to svakako nije u skladu ni sa evropskim, ni sa demokratskim vrednostima“, kratko je prokomentarisao Nariškin.

Osmočlani tim počeo je sa radom 1. septembra nakon što su lideri EU u martu dali visokoj predstavnici Federiki Mogerini zadatak da nađe način kako da se suprotstavi „ruskoj pretnji“.

Kako je saopšteno, tim će istraživati izveštavanje ruskih medija, kao što su televizija Raša tudej i novinska agencija Sputnjik, i pomagati novinarima i medijima u zemljama Istočnog partnerstva  — Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Inače, tim koji  je formiran u okviru Evropske službe za spoljne poslove neće imati svoj budžet.

SAD obnavljaju vojnu bazu u Nemačkoj - SAD obnavljaju eksploataciju vojne baze u nemačkom gradu Manhajmu poznate kao kasarna Kolman zbog situacije na jugoistoku Ukrajine, prenosi „Špigl“, pozivajući se na reči komandanta kopnenih snaga SAD u Evropi generala Bena Hodžisa.

Prema rečima Hodžisa, zasad je reč o privremenoj odluci, pošto će se u budućnosti oružje čuvati u bazama u baltičkim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, piše „Ukrajinska pravda“. 

Jedan od razloga za obnovu baze, prema rečima generala, jeste „agresivno ponašanje Rusije“.

„Eto zašto su SAD donele odluku da aktiviraju svoja skladišta za vojnu tehniku u Evropi. Ona će omogućiti da se brzo reaguje u slučaju potrebe. Osim toga, radi se i o ograničavanju“, dodao je Hodžes.

Jacenjuk: Rezerve gasa u Ukrajini nedovoljne za zimu - Rezerve gasa u podzemnim izvorištima gasa Ukrajine porasle su za mesec dana za 1,5 milijardu kubnih metara, ali tog energenta i dalje nema dovoljno kako bi se preživeo zimski period, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, ukupne rezerve u podzemnim izvorištima gasa Ukrajine iznose 14,5 milijardi kubnih metara, ali to nije dovoljno za grejnu sezonu. 

Prema podacima „Ukrtransgaza“, Ukrajina je od početka godine uvezla 11,8 milijardi kubnih metara gasa, od čega je osam milijardi kupljeno u Evropi. U avgustu je iz Slovačke uvezena 1,031 milijarda kubnih metara gasa.

Cilj novih sankcija SAD potiskivanje Rusije sa vojnog tržišta - Nove sankcije koje SAD uvode Rusiji, pre svega korporacijama „Mig“ i „Rosoboronoeksport“, usmerene su protiv vojno-tehničke saradnje Rusije sa inostranim partnerima, izjavio je predstavnik Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

Cela državna mašinerija SAD već više od 20 godina usmerena je na to da uruši vojno-tehničku saradnju Rusije i njenih inostranih partnera, a nove sankcije u datoj situaciji faktički ništa ne menjaju, izjavio je u sredu za RIA Novosti predstavnik Centra za analizu svetske trgovine oružjem. 

Vlasti SAD objavile su da uvode sankcije protiv niza kompanija iz Rusije zbog navodnog narušavanja zakona o neširenju nuklearnog oružja, sarađujući sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom. 

„Rosoboronoeksport“ nije komentarisao informaciju o novim sankcijama.

„Cela državna mašinerija SAD de fakto je usmerena na propast vojno-tehničke saradnje Rusije sa drugim zemljama. Zbog toga ove sankcije ne mogu da utiču na nas ni na koji način“, rekao je predstavnik Centra. 

On je naveo da američke sankcije „faktički deluju od momenta kada je Rusija 1993. godine počela aktivno da prodaje naoružanje na svetskom tržištu“. 

„Živimo najmanje 20 godina u situaciji žestokog konkurentskog protivdelovanja i bez obzira na to zauzimamo drugo mesto u svetu po isporuci naoružanja, a lista naših ugovora iz godine u godinu raste“, dodao je predstavnik Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

SAD uvode nove sankcije protiv niza kompanija iz Rusije - Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije protiv niza kompanija iz Rusije, zbog navodnog narušavanja Zakona o neširenju nuklearnog oružja svojom saradnjom sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom.

Dokument koji je danas zvanično objavljen već je dostupan na sajtu Federalnog registra. Za dokument je odgovoran Stejt department, a poziva se na Zakon o neširenju nuklearnog oružja. Njime su predviđene kazne za inostrane kompanije i privatna lica koja vrše isporuke Iranu, Siriji i Severnoj Koreji, i koja nabavljaju robu i tehnologije i pružaju usluge koje potpadaju pod višestruke kontrolne spiskove. 

„Radi se o zakonu i različitim podzakonskim aktima, kao i razgranatom sistemu direktivnih dokumenata, koji ograničavaju saradnju američkih kompanija sa inostranim preduzećima ako ta saradnja predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost SAD. Zato se pod udarom ovog zakona i sličnih zakonskih akata nalaze one države prema kojima SAD ima određene spoljnopolitičke zahteve“, rekao je Aleksandr Šatilov, dekan Fakulteta sociologije i politikologije na Finansijskom univerzitetu Vlade RF.

Čurkin: Kijev ne ispunjava Minski sporazum - Čurkin je izjavio da se politički aspekt Minskog sporazuma u ovom trenutku ne sprovodi.

„Poslednjih dana, događaji su se pozitivno razvijali. Bio je objavljen režim prekida vatre, nije bilo nikakvih granatiranja. Nadamo se da će se to nastaviti“, rekao je ruski diplomata.

„Međutim, politički proces u okviru realizacije Minskog sporazuma ide sporo. I politički aspekt se, nažalost, ne sprovodi“, naglasio je Čurkin.

Savet bezbednosti UN je u februaru doneo rezoluciju kojom se podržava paket mera za realizaciju Minskog sporazuma. Međutim Kijev ga krši, ignorišući političke komponente, nastavlja on.

„Kada kijevske vlasti ignorišu političke elemente Minskog sporazuma, to znači da one krše rezoluciju Saveta bezbednosti. To treba imati na umu“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

On je podsetio da predsednik Ukrajine Petro Porošenko i druga zvanična lica preko televizije tvrde da ispunjavaju Minski sporazum, dok, navodno, Rusija to ne radi.

„Ali pogledajmo tekst sporazuma. Vi ćete videti da u nekim oblastima oni nisu uradili apsolutno ništa. U paragrafu 11 naprimer rečeno je kakav treba da bude status ovih teritorija (DNR i LNR) i on sadrži šest ili sedam tačaka koje su predložili zapadni predstavnici „Normandijske četvorke“. Ukrajinska strana ništa nije uradila“, zaključio je Vitalij Čurkin.

Ukrajina: Rusija glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti - Savet bezbednosti i odbrane Ukrajine utvrdio je novu vojnu doktrinu, navodi se na sajtu SNBO.

„Nova vojna doktrina Ukrajine definiše Rusku Federaciju kao vojnog protivnika Ukrajine, kao i uslove oslobođenja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine“, kaže se u saopštenju pres-službe resora.

Osim toga, usvojivši novu doktrinu, SNBO je potvrdio napuštanje van-blokovskog statusa i obnovu kursa prema NATO-u.

„Nova vojna doktrina Ukrajine potvrđuje odbacivanje politike neutralnosti i obnovu strateškog kursa prema evroatlantskim integracijama“, navodi se u dokumentu.

Između ostalog, navodi se da nova ukrajinska vojna doktrina „predviđa povećanje uloge informaciono-psiholoških operacija“.

Ukrajina proširila sankcije protiv Rusije - Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) odobrio je proširenje spiska pravnih i fizičkih lica iz Rusije i drugih zemalja prema kojima Kijev primenjuje sankcije, saopštila je pres-služba SNBO.

„Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine podržao je predlog Vlade Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine i odlučio da proširi spisak pravnih i fizičkih lica Ruske Federacije i drugih zemalja prema kojima se primenjuju sankcije. Ova lica vrše terorističke akcije, učestvuju u finansiranju terorizma ili na drugi način podržavaju kriminalne aktivnosti i narušavaju norme međunarodnog prava, podržavaju rusku aneksiju dela teritorije Ukrajine“, kaže se u saopštenju SNBO na kraju sednice.

Odluka SNBO će stupiti na snagu ukazom predsednika.

Sankcije Rusiji vratiće se SAD kao bumerang - Nove sankcije SAD protiv Rusije nanose ozbiljnu štetu međunarodnom sistemu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

U komentaru Ministarstva, povodom novih sankcija protiv Rusije, navedeno je da ovakva bezumna politika izaziva rastuće nespokojstvo čak i među saveznicima SAD, jer takvi koraci ozbiljno ugrožavaju međunarodni sistem.

„Širenje antiruskih sankcionih lista predstavlja još jedan element u seriji neprijateljskih dejstava koje SAD preduzimaju protiv Rusije u poslednje vreme u različitim sferama, uključujući vojnu, ekonomsku i viznu“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

„Neprihvatljiva retorika Vašingtona prevazilazi svaku meru. Ovakva bezumna politika izaziva rastuće nespokojstvo čak i među američkim saveznicima. Ona obiluje ozbiljnim troškovima za međunarodnu stabilnost i bez sumnje će se poput bumeranga vratiti na štetu američkih interesa“, naglašava se u saopštenju. 

Sankcije protiv građana Rusije do marta - Komitet stalnih predstavnika zemalja-članica Evropske unije doneo je odluku da produži sankcije na još šest meseci protiv pojedinaca koje smatra odgovornima za ugrožavanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Ukrajine.

Komitet stalnih predstavnika zemalja-članica Evropske unije je odlučio da do marta 2016. produži delovanje pojedinačnih sankcija protiv građana Rusije i Ukrajine koje EU smatra odgovornima za ugrožavanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Ukrajine, saopštio je za RIA Novosti jedan evropski diplomata. 

„Komitet je odlučio da produži sankcije za još šest meseci. Sada će tehnička grupa sprovesti tehnički i zakonodavni rad kako bi Savet do 15. septembra mogao da usvoji konačnu odluku“, rekao je sagovornik agencije. 

Evropska unija neće promeniti sastav sankcionog spiska protiv građana Rusije i Ukrajine i pravnih lica iz te dve zemlje. 

Pojedinačne sankcije Evropske unije uvedene su u martu 2014. godine, a spisak je proširen više puta. U martu ove godine mere su produžene do 15. septembra. Na spisku se sada nalazi 150 imena, među kojima su i imena ruskih zvaničnika i predstavnika LNR i DNR, kao i 37 pravnih lica.

Porošenko pozvao ceo svet da se ujedini protiv Rusije - Čestitajući sugrađanima 70. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata, predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je ceo svet da se ujedini protiv Rusije, koja je, po mišljenju ukrajinskih vlasti, započela neobjavljeni „hibridni“ rat protiv Kijeva, saopštila je predsednikova administracija u sredu.

„Krvave lekcije Drugog svetskog rata ne treba da budu uzaludne. Agresor se može zaustaviti samo zajedničkim naporima, kao pre 70 godina. Upravo zbog toga danas, obeležavajući 70. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata i odajući počast desetinama miliona poginulih, obraćamo se svim narodima slobodnog sveta sa pozivom da odlučno istupe u jedinstvenom frontu protiv ruskog agresora koji je započeo neobjavljeni ’hibridni‘ rat protiv suverene Ukrajine“, naveo je Porošenko u saopštenju. 

Predsednik Ukrajine je takođe naveo da „demokratski svet treba da uloži maksimalne napore radi ponovnog uspostavljanja razrušenog sistema međunarodnog poretka i vraćanja poverenja u međunarodno pravo“.

U Istočnoj Evropi otvoreno šest NATO štabova - Od 1. septembra u šest zemalja Istočne Evrope zvanično su počeli sa radom NATO štabovi. Centri za integraciju snaga Severnoatlantske alijanse otvoreni su u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Na ceremoniji otvaranja učestvovaće generalni sekteretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nove strukture NATO-a stvorene su radi koordinacije priprema Snaga posebno brzog reagovanja Alijanse i međunarodnih vojnih vežbi u slučaju krize u regionu.

„Potvrđujemo da je NATO zvanično aktivirao jedinice za integrisanje snaga NATO-a u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji“, saopštio je agenciji BNS pres-sekretar Ministarstva odbrane Litvanije Asta Galsiskajte.

Štabovi se tako i nazivaju „jedinice integrisanja snaga NATO-a“. Njihov zadatak je zaštita regiona uz pomoć jedinica posebno visoke borbene gotovosti i prebacivanje, u slučaju konflikta, dodatnih elemenata brzog reagovanja na Baltik. U svakom štabu će raditi oko 40 oficira.

Rusija diže ogradu na delu granice sa Ukrajinom - Ograda će biti visoka 2 do 2,5 metra, a njena dužina biće 3,22 kilometra. Cilj podizanja ograde jeste sprečavanje krijumčarenja oružja i drugih nezakonitih radnji na granici sa Ukrajinom.

Pogranična uprava Federalne službe bezbednosti Rusije za Rostovsku oblast objavila je na svom sajtu zahtev za izgradnju ograde visoke 2 metra, u dužini od 3,22 kilometra, u rejonu rostovskog grada Donjecka, koji se graniči sa Ukrajinom.

„Svrha izgradnje ograde jeste sprečavanje nezakonite delatnosti na državnoj granici“, izjavio je predstavnik pogranične uprave. On je dodao da se slične konstrukcije grade na najosetljivijim delovima državne granice.

EU gubi 100 milijardi evra zbog sankcija Rusiji - Sankcije protiv Rusije naneće Evropskoj uniji štetu od 100 milijardi evra, kao i gubitak više od dva miliona radnih mesta, naveo je stalni predstavnik Rusije pris Evropskoj uniji Vladimir Čižov, pozivajući se na podatke Instituta za ekonomska istraživanja Austrije.

„Ekonomska saradnja Rusije i Evropske unije, u koju smo uložili toliko vremena i napora, ostaje važan garant bezbednosti. On ne samo što obezbeđuje radna mesta i ekonomski rast na evropskom kontinentu, nego brani naše zemlje i od političke napetosti. Taj garant treba da bude pojačan, a ne oslabljen. Prema oceni Instituta za ekonomska istraživanja Austrije ograničavajuće mere protiv Rusije Evropskoj uniji mogu da nanesu štetu od 100 milijardi evra i gubitak više od dva miliona radnih mesta“, rekao je Čižov nastupajući na Evropskom forumu Alpbah.

Teskt njegovog govora prenela je pres-služba stalnog predstavništva Ruske Federacije pri Evropskoj uniji.




Video vesti za 03.09.

Pres konferencija Aleksandra Zaharčenka

Dejstvo artiljerije kijevskih snaga

Pregled vesti TV "Novorusija" za 03.09.

Basurin o situaciji na frontu

Donjeck na liniji vatre - reportaža

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.09.[2015-09-04 09:03:38]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 01.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Patologija i podmuklost NATO-a[2015-09-03 23:17:10]

NATO trupe u poslednje vreme su veoma aktivne u zemljama Baltika, Ukrajini i Poljskoj. Izvode se...

Pupovac: Kolinda radi neke stvari koje su bile nezamislive za Tuđmanove vladavine[2015-09-03 22:40:15]

U nekim sferama u Hrvatskoj je na delu više od „tuđamnizacije”, izjavio je predsednik Srpskog nacionalnog...

Hleba i jezika[2015-09-03 20:48:50]

Je­zik i na­rod su jed­no. Ili bi tre­ba­lo da bu­du. Iz­raz te­žnji i mi­sli na­ro­da. Dok ima je­zi­ka, ima i na­ro­da. Je­zik po­sto­ji i bez dr­ža­ve. Sr­bi su naj­bo­lji pri­mer za to.

Problem izbeglica: Evropa da uči od Rusije[2015-09-03 20:33:27]

Rusija razmestila na svojoj teritoriji više od 900.000 ljudi iz Ukrajine

Ivana Španović, trijumf i novi nacionalni rekord u Cirihu[2015-09-03 18:48:29]

Srpska atletičarka Ivana Španović pobedila je na mitingu Dijamantske lige u Cirihu, a popravila je i nacionalni rekord u skoku udalj, koji sada iznosi 7,02 metra.

Karadžić nakon operacije vraćen u pritvorsku jedinicu[2015-09-03 17:40:33]

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić vraćen je u pritvorsku jedinicu u Ševeningen nakon što je protekle sedmice hitno operisan zbog komplikacija sa žuči, potvrdio je izvor blizak Karadžićevoj odbrani

Putin: Turbulentnost ekonomija neće zaustaviti Rusiju i Kinu[2015-09-03 14:41:48]

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da će, bez obzira na turbulentnosti ekonomija Rusije i...

Nikolić: Uz mali napor Kine, Srbija zemlja bez nezaposlenih[2015-09-03 14:37:21]

Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić,...

„Mistrali“ ostaju dok Pariz ne plati Moskvi ceo dug[2015-09-03 13:36:28]

Pariz nema pravo da na bilo koji način predaje „mistrale“ trećoj strani sve dok Moskva ne...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.09.

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2015, 08:40

05.09.2015. -..  ..Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu za 02.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..  ..  OVDE možete...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.