Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.07.

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.07.

03.07.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 01.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 02.07.

Narodna vojska primetila veliki broj teškog naoružanja kijevskih snaga - Narodna vojska DNR je uočila konvoj kijevskih snaga od 60 jedinica opreme, izjavio je danas zamenik komandanta korpusa Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

"U Mariupoljskom pravcu u Mihailovki su primećene pozicije VBR "Grad", u blizini Paraskovijevke četiri jedinice VBR "Grad" i deset jedinica samohodnih haubica, te u Jelizavetovku do 60 tenkova, VBR-ova "Grad" i samohodnih haubica" rekao je Basurin.

Pored toga, u Konstantinovku, zapadno od  Donjecka  zabeležen je dolazak osam jedinica VBR "Grad", a u Krasnogorovki se nalaze vatreni položaji četiri jedinice samohodnih haubica.

Kijevske snage za poslednja 24 časa ispalile više od 200 granata - Kijevske snage ispalile su na teritoriju DNR za poslednja 24 časa više od 200 granata, uključujući i one od 120 mm, izjavio je zamenik komandanta korpusa Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

"Na teritoriju DNR ispaljeno je 27 tenkovskih granata i 211 granata kalibra 120 i 82 mm. Istovremeno je otvarana vatra iz pešadijskog naoružanja i protivavionskih topova", - rekao je Basurin.









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 02.07.


Štajnmajer: Brod Evropa plovi kroz olujne vode - Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer ocenio je danas da se ukrajinska kriza ne može rešiti vojnim, već političkim rešenjem, jer bez političkog rešenja tog konflikta Evropa neće povratiti put ka svojim principima koegzistencije i zajedničke budućnosti.

Štajnmajer je u obraćanju Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kao predstavnik Nemačke, zemlje koja će iduće godine voditi ovu organizaciju, kazao da „brod Evropa trenutno plovi kroz olujne vode“, jer je na istoku suočena sa ozbiljnim konfliktom, najtežim od Hladnog rata, ali i zbog više drugih konflikata u svom susedstvu.

Prema njegovim rečima radi se o krizi sa kojom se do sada nije suočavao u svojoj političkoj karijeri kao ni predstavnici drugih zemalja OEBS-a, te da niko, pa ni on sam, nije mogao ni zamisliti nekoliko godina unazad ovu situaciju.

„Ovo olujno vreme kroz koje prolazimo je period testa za OEBS, ali i za mir u Evropi“, uveren je Štajnmajer dodajući da Nemačka tokom tog testa preuzima kormilo organizacije i da namerava da pomogne da „ona bezbedno plovi do luke kroz olujno more“. Čitajte više

Rusija će odgovoriti na sve pretnje - Ruske vlasti su danas saopštile da je nova američka vojna strategija konfrontaciona i da neće doprineti poboljšanju odnosa između zvaničnog Vašingtona i Moskve, zategnutih zbog ukrajinske krize. Saopšteno je da je još rano govoriti o odgovarajućem ruskom dokumentu, te da će Ruska Federacija odgovoriti na sve pretnje.

U strategiji, koju je početkom nedelje objavio Pentagon, navodi se da je Rusija više puta pokazala da ne poštuje suverenitet svojih suseda i da je spremna da koristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Sa druge strane portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naveo je da „Povodom toga može se izraziti žaljenje jer je koncepcija bezbednosti dokument koji važi na srednji i dugi rok i takve formulacije u dokumentu svedoče o konfrontacionom raspoloženju, bez ikakve objektivnosti prema našoj zemlji. Pritom, to se odnosi na dugoročnu perspektivu“, rekao je Peskov.

„To će, naravno, teško doprineti pokušajima da se naši bilateralni odnosi pokrenu ka normalizaciji, što je preko potrebno za zajedničku borbu s tekućim izazovima na koje pojedinačne zemlje ne mogu da odgovore“, dodao je Peskov. 

Portparol ruskog predsednika je precizirao da je jedan od tih izazova delovanje Islamske države, kao i svi drugi vidovi terorizma i ekstremizma. 

„Sačekajmo da se taj dokument pojavi. Bezuslovno, sve pretnje nacionalnoj bezbednosti Rusije se uzimaju u obzir i obrađuju, i razmatraju se odgovarajuće kontramere“, naveo je Peskov.

Moskva i Pariz usaglasili iznos odštete za „Mistrale“ - Rusija i Francuska su načelno usaglasile iznos odštete za neisporučivanje dva nosača helikoptera „Mistral“, a sledeća runda konsultacija biće održana u julu, rekao je agenciji RIA Novosti u sredu izvor u sferi vojno-tehničke saradnje.

„Tokom juna je postignut načelni dogovor o iznosu odštete koju Franuska treba da isplati Rusiji zbog neiporučivanja Mistrala. Načelno, zato što odluku treba da odobre vlade dve države“ - kazao je sagovornik agencije.

Takođe je saopštio da se konsultacije aktivno vode. „Upravo zahvaljujući njima, strane su došle do načelnog iznosa isplate. Delegacije trenutno razmatraju tehničku stranu isplate odštete“ - kazao je izvor.Ž

Po njegovim rečima, sledeća runda konsultacija biće održana već u julu.

Lokalni izbori u Donjeckoj Republici 18. oktobra - Lokalni izbori u Donjeckoj Narodnoj Republici biće održani 18. oktobra, saopštio je šef DNR-a Aleksandar Zaharčenko.

„Izbori za gradonačelnika i lokalne uprave biće održani 18. oktobra“, naveo je Zaharčenko u saopštenju.

Ova vest dolazi pošto je Ustavna komisija Ukrajine prošle nedelje odobrila amandmane o decentralizaciji, koje je predsednik Petro Porošenko juče trebalo da podnese parlamentu. On je odbacio poseban status za region Donbas, a amandmane nazvao „glasinama“.

Decentralizacija je jedna od ključnih odredbi sporazuma iz Minska, pored prekida vatre, povlačenja teškog naoružanja i razmene zarobljenika.

Američka strategija predviđa borbu sa Rusijom - Ministarstvo odbrane SAD objavilo je Nacionalnu vojnu strategiju koja, između ostalog, predviđa suprotstavljanje „revizionističkim državama, kao što je Rusija“, koje krše međunarodne zakone.

Prema dokumentu, Oružane snage SAD treba da budu spremne da se suprotstave „revizionističkim državama“, poput Rusije, koje dovode u pitanje međunarodne zakone, i ekstremističkim organizacijama kao što je Islamska država, kaže se u saopštenju Pentagona.

U saopštenju stoji da, iako se u strategiji priznaje doprinos Rusije u nekim pitanjima bezbednosti, kao što je borba protiv terorizma i trgovine narkoticima, ona takođe ukazuje na „nameru ove države (Rusije) da iskoristi snagu za dostizanje svojih ciljeva“.

„Ona (Rusija) stalno demonstrira da ne poštuje suverenitet svojih suseda. Ruska vojska zaista podriva regionalnu bezbednost — direktno ili preko snaga povezanih sa njom“, tvrdi Pentagon.

Osim Rusije, navedeni su i Irak, Severna Koreja i Kina.

Lukašenko: Barut uvek treba držati suvim - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nazvao je zveckanje oružja blizu granica zemlje gubljenjem vremena, javlja „BelTA“.

Lukašenko je konstatovao da pretnje novim hladnim ratom postaju sve realnije, „zbog čega barut uvek treba držati suvim“. Beloruski lider je naglasio da je zemlja spremna da odbije svaki napad spolja i ojača oružane snage zemlje.

„Mogu sigurno reći onima koji nam ne žele dobro, ako još uvek ima takvih: zveckanje oružjem blizu beloruske granice je gubljenje vremena“, dodao je Lukašenko.

Osim toga, u svom govoru, Lukašenko je uverio beloruski narod da su granice njihove države sigurne.

Porošenko: Neće biti nikakvog „posebnog statusa“ Donbasa - Promene Ustava Ukrajine predviđaju decentralizaciju vlasti, ali ne i bilo kakav „posebni status Donbasa“. Toga nema i neće biti. To su glasine – izjavio je Petar Porošenko.

Predsednik Ukrajine je naglasio: „Predlažemo jedino da Ustav predvidi mogućnost specifičnog načina ostvarivanja prava na lokalnu samoupravu u nekim administrativnim jedinicama  Donjecke i Luganske oblasti. A to će biti regulisano posebnim zakonom“.

Mogućnost koju Porošenko ima na umu biće – kako tvrde kijevski mediji – uneta u „prelazne i završne ustavne odredbe“. Čak naglašavaju da je to navodno bila sugestija Venecijanske komisije. Čitajte više

Rusija bojkotuje Parlamentarnu skupštinu OEBS zbog zabrane Nariškinu da uđe u Finsku - Ruska delegacija neće putovati u Helsinki na zasedanje Parlementarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, izjavio je predsednik Državne Dume Rusije Sergej Nariškin.

„Ruska delegacija neće učestvovati u radu sednice koja će biti održana u Helsinkiju“ — rekao je Nariškin. Po njegovim rečima, to je izraz ruskog protesta „protiv samovolje, protiv kršenja načela demokratije i parlamentarizma“.

Ranije u sredu Ministarstvo inostranih poslova Finske saopštilo je da Nariškinu neće biti omogućen ulazak u tu zemlju radi učestvovanja na sednici Parlamentarne skupštine OEBS.

„Licima uključenim u sastav ruske delegacije radi učešća na sednici PS OEBS koja će biti održana sledeće nedelje Helsinkiju, uključujući Nariškina, neće biti dozvoljeno da uđu u Finsku“ — saopštio je predstavnik MIP Finske Vesa Hakinen.

On je pojasnio da je Nariškinu, s obzirom da se predsednik donjeg doma ruskog parlamenta nalazi na crnom spisku lica EU, zabranjen ulazak na celu teritoriju Šengenske zone, prenela je agencija Interfaks. Čitajte više

Renci pozvao Evropu da se ne svađa sa Rusijom - Premijer Italije Mateo Renci izjavio je da na Evropu ne treba gledati kao na prvi bedem u borbi sa Rusijom, saopštio je Rojters.

U svom govoru tokom posete Berlinu, Renci je rekao da Rusija treba da uvažava suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, ali da je Moskva ključni partner Evrope u borbi sa terorizmom i zato se ne treba sa njom svađati.

„U nekim zemljama istočne Evrope pojavila se tendencija da se Evropa smatra bedemom u borbi sa Rusijom“, rekao je Renci, nazvavši takvo mišljenje pogrešnim.

Na pregovorima u Milanu Putin i Renci su ranije razgovarali o potrebi da se poštuje Minski sporazum za rešavanje konflikta u Ukrajini.

Rusija spremna da preda Ukrajini 20 brodova - Rusija je spremna da preda Ukrajini 20 njenih brodova koji se nalaze na Krimu, saopštio je Tas pozivajući se na izvor u glavnom štabu Ratne mornarice Rusije.

„Čim bude postignut mir i doneta odluka, izvešćemo više od 20 ukrajinskih brodova u neutralne vode radi predaje Ratnoj mornarici (Ukrajine)“, naveo je izvor.

Prema podacima izvora, brodovi Ukrajine koji se nalaze u bazama Crnomorske flote Rusije ne koriste se u svakodnevnoj delatnosti.

„Na teritoriji Krima se do marta 2014. godine nalazilo 70 ukrajinskih brodova, od kojih je nekoliko bilo uništeno početkom marta 2014. godine po naređenju Ministarstva odbrane Ukrajine“, dodao je izvor.

Osim toga, izvor je naveo da je Rusija već predala Ukrajini 45 od 66 brodova.

Slučaj „Mistrali“ - Rusija čeka predlog Francuske - Rusija očekuje od Francuske predlog za rešavanje pitanja sa isporukom nosača helikoptera „Mistral“, izjavio je zamenik generalnog direktora „Rosoboroneksporta“ Igor Sevastijanov.

„O nekim konkretnim stvarima je suviše rano govoriti“, rekao je on.

Sevastijanov nije želeo više da bilo šta komentariše o tome.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera zaključen je između francuske kompanije DCNS i „Rosoboroneksporta“ 2011. godine. Vrednost ugovora iznosila je 1,2 milijarde evra. Prvi brod „Vladivostok“ trebalo je da bude primljen u naoružanje ruske flote 2014. godine, a drugi „Sevastopolj“ 2015. godine.

„Gasprom“ obustavio isporuke gasa Ukrajini - Šef „Gasrpoma“ Aleksej Miler saopštio je da je Gasprom obustavio isporuke gasa u Ukrajinu.

„Gasprom“ neće isporučivati gas Ukrajini ni po kojoj ceni ukoliko ne uplati avans, rekao je on i dodao da Ukrajina još uvek ništa nije uplatila.

Neftogaz je još ranije saopštio da će od 1. jula prestati da kupuje gas od „Gasproma“ sve dok se ne dogovore uslovi o kojima je bilo reči na trostranom sastanku između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije 30. juna u Beču.

Pored toga, ukrajinski „Naftogas“ je izrazio nadu da će Evropska komisija doprineti da dođe do dogovora oko prihvatljivih uslova isporuke gasa Ukrajini i izrazio spremnost da bilo kada učestvuje u trostranim pregovorima po tom pitanju. Čitajte više

Video vesti za 02.07.

Narodna vojska pod artiljerijskim napadom

Aerodrom u Donjecku - reportaža

40 dana od smrti komandanta brigade "Prizrak" Alekseja Mozgovoja 

Donjeck - podrumi pretvoreni u skloništa

Pozicija kijevskih snaga kod mesta Zolotoe

Dejstvo kijevskih snaga oklopnim vozilom

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.07.[2015-07-03 08:06:42]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 01.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Srbi i Rusi: vekovima spojeni istorijom, razdvojeni geografijom[2015-07-02 22:59:49]

Duga zajednička istorija

Ruski nacionalizam i rat u Ukrajini[2015-07-02 22:06:54]

U metežu sveopšte, najblaže rečeno neumerene putinofilije i pro-putinovske histerije kod velikog broja Srba, širu javnost...

Bi-Bi-Si: BiH kolevka džihadizma[2015-07-02 17:28:19]

Formiranje mudžahedinskog bataljona 1992. godine, koji su činili uglavnom arapski dobrovoljci, bio je početak. Danas je situacija...

Štajnmajer: Brod Evropa plovi kroz olujne vode[2015-07-02 17:19:08]

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer ocenio je danas da se ukrajinska kriza ne može...

Obama: Ogrešili smo se o Kubu[2015-07-02 17:18:05]

Predsednik SAD Barak Obama bio je prinuđen da prizna da politika sankcija SAD prema Kubi nije...

SAD se plaše naftnog saveza Rusije i Arabije[2015-07-02 17:16:05]

Savez Rusije i Saudijske Arabije veoma nervira Zapad, jer bi Moskva i Rijad mogli izrazito da...

Narodna vojska primetila veliki broj teškog naoružanja kijevskih snaga[2015-07-02 16:37:03]

Narodna vojska DNR je uočila konvoj kijevskih snaga od 60 jedinica opreme, izjavio je danas zamenik komandanta...

Rusija će odgovoriti na sve pretnje[2015-07-02 16:31:12]

Ruske vlasti su danas saopštile da je nova američka vojna strategija konfrontaciona i da neće doprineti...

Pupovac: Položaj srpske zajednice u Hrvatskoj pogoršan[2015-07-02 16:28:19]

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac tvrdi da su se po ulasku Hrvatske u Evropsku uniju...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.