Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.08.

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.08.

02.08.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 31.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

VIDEO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 01.08.

Posmatrači OEBS-a: Sve strane u Donbasu su u povišenoj vojnoj pripravnosti - Posmatrači OEBS-a u Ukrajini upozorili su da su sve tri strane u konfliktu kijevske snage i Narodna vojska Donjecke i Luganske Republike u visokoj pripravnosti za nastavak sukoba.

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS, Aleksandar Hug, izjavio je: „Obe strane su u povišenoj vojnoj pripravnosti i obe su dobro pripremljene. Sama ta pripremljenost je vojna aktivnost po sebi”.

Hug naglašava da su on i njegove kolege registrovali gomilanje vojne tehnike na zbornim mestima, pripremu vojnika u blizini linija razgraničenja, gradnju složenih fortifikacija, bunkera i prepreka, kao i – miniranje teritorije”.

Hug se osvrnuo i na okršaje i čarke koje traju od samog trenutka zaključivanja primirja u Minsku:

„Većina bitaka koje imamo priliku da posmatramo – statičnog je karaktera. Nema ofanzivnih akcija. Linije dodira ostaju nepromenjene”.

Kijevske snage ponovo granatirale Gorlovku i Spartak -Kijevske snage su ponovo noćas i rano jutros granatirale Gorlovku i Spartak, satelitsko naselje Donjecka.

Kijevske snage Gorlovku granatiraju iz pravca Artjomovska, Majroska i Đeržinska.

Paljba je počela nešto iza 21 sat. Granate stižu i do centra grada.

Pola sata kasnije, otvorena je vatra po Spartaku iz tenkova, artiljerije i teških mitraljeza.

Projektili doleću sa pozicija kijevskih snaga oko Opitnog i Avdejevke.

U granatiranju su oštećene i cevi za snabdevanje vodom koje su jedini izvor vode za ovo područje.

U julu poginulo sedam civila u Gorlovci - U julu je u Gorlovci poginulo sedam civila, dok je 19 ranjeno, saopštila je „Donjecka agencija novosti“, pozivajući se na gradsku administraciju.

„U julu je poginulo sedam civila, dok je 19 osoba ranjeno, od kojih troje dece“, saopšteno je iz opštine.

Prema podacima gradskih službi, ove godine je poginulo 164 stanovnika Gorlovke, dok je 501 ranjen.    

Saopšteno je da su kijevske snage obnovile granatiranja grada. Pod vatrom su se našli centralni rejoni Gorlovke. Tom prilikom ranjeno je 5 osoba.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 01.08.


Rusija će odgovoriti istom merom u slučaju „zamrzavanja“ njene imovine - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poslalo je Stejt departmentu notu sa zahtevom da se ne zamrzava ruska imovina po predmetu „JUKOS“, piše list „Komersant“, pozivajući se na pismo Stejt departmenta u kom se kritikuje pozicija ruskog resora.

Američki Stejt department poslao je u julu pismo trojici bivših akcionera JUKOS-a — kompanijama „Hali enterprajzes“, „Jukos univerzal“ i „Veteran petroleum“. Američka diplomatska služba saopštila je stav MIP Rusije povodom rešenja Haške arbitraže.

U pismu se navodi da u Moskvi odluku po predmetu „Jukos“ smatraju „nepravednom“ i „politički angažovanom“ i da su stavili na znanje da su spremni da preduzmu recipročne mere u slučaju „zamrzavanja“ ruskih aktiva na teritoriji SAD.

„Svaki pokušaj primene zaštitnih i izvršnih mera prema ruskoj imovini koja se nalazi na američkoj teritoriji Rusija će smatrati kao osnovu za donošenje adekvatnih i recipročnih mera prema SAD i njenim građanima i pravnim licima“, naveli su u ruskom ministarstvu.

U MSP su dodali da će, u slučaju da državni organi SAD podrže odluku haškog suda, „bilateralnim rusko-američkim odnosima biti nanet još jedan težak udarac“.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ranije je potvrdio da se radi na izradi zakona po kom će inostrana imovina na teritoriji Rusije biti zamrznuta.

Oland demantuje dogovor o „mistralima“ - Rusija i Francuska nisu postigle dogovor o uslovima raskida ugovora o isporuci „mistrala“, rekao je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je negirao tvrdnje da su se Moskva i Pariz dogovorili oko nosača helikoptera.

„Još uvek nismo postigli dogovor. Doneću odluku u narednim nedeljama“, rekao je francuski predsednik za RTL.

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina za vojno-tehničku saradnju Vladimir Kožin rekao je juče da su se Rusija i Francuska dogovorile o uslovima nagodbe povodom ugovora o isporuci dva nosača helikoptera klase „mistral“ Rusiji, koju je Pariz stopirao.

„Razgovori su završeni, sve je dogovoreno — rokovi i suma koju će Pariz vratiti Moskvi. Nadam se da će sporazum o okončanju ugovora biti potpisan veoma uskoro i tada ćemo saopštiti sumu koju će nam Francuska isplatiti“, rekao je Kožin juče za RIA Novosti.

Moskva će odgovoriti na nove sankcije SAD - Nove američke sankcije Rusiji neće ostati bez odgovora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Takve provokativne akcije ne samo da uništavaju rusko-američke odnose, već ometaju saradnju u rešavanju drugih globalnih problema“, navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

"Naravno, ne možemo a da ne reagujemo na takvu politiku“, saopšilo je rusko ministarstvo.

Princip uzajamnosti osnovni je princip u razmeni sankcija, podsetio je ranije danas pres-sekretar Rusije Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da u Kremlju ne isključuju asimetrične akcije kao odgovor na sankcije SAD, ali da to nije samo po sebi cilj.

„Načelno, princip reciprociteta je, naravno, u takvoj razmeni sankcijama osnovni princip. Međutim, ne mogu se isključiti ni neke asimetrične akcije. Ali, još jednom ponavljam, to nije cilj sam po sebi. Naš odnos prema sličnim američkim odlukama o sankcijama je vrlo dobro poznat. On se ne menja. Smatramo da su ove sankcije nezakonite, da su u suprotnosti sa normama međunarodnog prava, da nanose veliku štetu bilateralnim odnosima, a glavno je da su ovi koraci koje američka strana preduzima bez ikakvog rezona i nemaju neku svrhu“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kakav će biti odgovor Rusije na akcije SAD koje su proširile sankcioni spisak.

„Osim negativnih posledica, ovi koraci nažalost ništa ne donose“, rekao je Peskov.

Karpatski Rumuni traže autonomiju od Kijeva - Grupa etničkih Rumuna iz zapadnih regiona Ukrajine, nezadovoljna nivoom bezbednosti i ekonomskom situacijom u zemlji, zatražila je od Kijeva autonomiju, piše „Internešnel biznis tajms“.

Ubrzo nakon pucnjave između ukrajinske policije i članova ekstremističke organizacije „Desni sektor“ u Mukačevu tokom koje je poginulo nekoliko ljudi, lideri skupštine Rumuna Bukovine, zabrinuti neprekidnim neredima u zemlji, održali su konferenciju u Černovcima. Tokom sednice izjavili su da je potrebno stvoriti autonomiju, kako bi se „zaštitila prava Rumuna koji žive u rumunskoj provinciji koja je postala deo Ukrajine“.

„Poslednji događaji u Mukačevu pokazali su da se Rumuni Bukovine ne mogu osećati bezbedno i zato treba samostalno da garantujemo sebi ova prava“, izjavila je predstavnica skupštine Rumuna Bukovine Dorina Kirtoake. Pritom, ona je naglasila da oni ne nameravaju da se izdvajaju iz Ukrajine, već samo žele da dobiju političku autonomiju.

Finskoj dosadile antiruske sankcije - SAD su objavile novi spisak sankcija koji nije zaobišao ni Finsku. Na njemu su se našla i finska fizička lica i kompanije koje sarađuju sa Rusijom.

Helsinki traži od Vašingtona objašnjenje kako su se finski državljani našli na spisku američkih sankcija, koji je juče objavilo Ministarstvo finansija SAD, saopštila je direktorka pravnog odeljenja MIP-a Finske Pajvi Kaukoranta.

„Zaista smo dobili informacije o tome da je nekoliko fizičkih i pravnih lica Finske uključeno u sankcioni spisak SAD koji je sinoć objavljen. Naše ministarstvo se nada da će SAD dati objašnjenje po kojoj osnovi su državljani Finske uključeni u taj spisak“, rekla je direktorka.

Kako je ranije objavio portal „Ile“, američkom sankcionom spisku protiv Rusije našla su se kako finska fizička lica, tako i kompanije.

Među „novajlijama“ je biznismen i jedan od vlasnika hokejaškog kluba „Jokerit“ Roman Rotenberg i preduzetnik iz grada Lapenranta Kaj Pananen.




Video vesti za 01.08.

Borbe u Marinki - Narodna vojska

Na položajima odbrane Donjecka

Specijalna reportaža sa novog terminala aerodroma u Donjecku

Manevri Narodne vojske



Današnji izgled aerodroma u Donjecku

Kijevske snage koriste granate iz Drugog svetskog rata

Kod aerodroma u Donjecku i uništeni pravoslavni hram

Sa patrolom Narodne vojske

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.08.[2015-08-02 09:59:44]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 31.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Desantne jedinice RF: Gde odredi Vrhovni komandant, tamo i letimo[2015-08-01 17:53:41]

Nama viza ne treba

Posmatrači OEBS-a: Sve strane u Donbasu su u povišenoj vojnoj pripravnosti[2015-08-01 11:32:51]

Posmatrači OEBS-a u Ukrajini upozorili su da su sve tri strane u konfliktu kijevske snage i...

Rusija će odgovoriti istom merom u slučaju „zamrzavanja“ njene imovine[2015-08-01 11:18:59]

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poslalo je Stejt departmentu notu sa zahtevom da se ne zamrzava ruska...

Rusija dugo trpela američke fondove[2015-08-01 11:17:22]

Suština „dvolučne misije“ američke neprofitabilne organizacije – Nacionalnog fonda za podršku demokratije (NED) — sastoji se...

SAD su bile protiv Palestine u Unesku, videćemo ih na Kosovu[2015-08-01 11:15:01]

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne mora da znači da bi zemlje koje...

Izveštaj o MH17 niko nije video jer nema dokaza protiv Rusije[2015-08-01 11:12:37]

SAD žele da optuže Rusiju za pad „boinga“ u blizini Donjecka i spremne su na sve...

Rusija nije promenila stav o Kosovu[2015-08-01 11:11:45]

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ruski stav o statusu Kosova...

„Bitka titana“ u UN uz učešće Putina[2015-08-01 11:05:29]

U septembru, na sednici u čast 70. godišnjice Generalne skupštine UN, među njenim zidinama u isti...

Irak: Rusko oružje najefiksnije u borbi sa ID[2015-08-01 10:58:58]

Rusko oružje u borbi sa teroristima Islamske države je nejefikasnije, izjavio je ministar odbrane Iraka Haled...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.