Ukrajina: Najmanje 30 mrtvih u Marijupolju

Izvor: VOA, 24.Jan.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Najmanje 30 mrtvih u Marijupolju

Napad u gusto naseljenom delu grada dogodio se samo nekoliko sati pošto je lider pobunjenika u regionu Donjeck izjavio da više neće biti mirovnih razgovora sa Kijevom...

proruski pobunjenici krenuli su u ofanzivu na ključni ukrajinski lučki grad Marijupolj, dok je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini upozorila da bi eskalaciju nasilja na istoku Ukrajine moglča dalje da ugrozi odnose Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i Rusije

Ukrajinske vlasti saopštile su da je najmanje 30 osoba poginulo u raketnom napadu na pijacu u Marijupolju, koji sa nalazi na Azovskom moru, između kopnenog dela Rusije i Krimskog poluostrva, koje je Rusija anektirala prošle godine. Napad u gusto naseljenom delu grada dogodio se samo nekoliko sati pošto je lider pobunjenika u regionu Donjeck izjavio da više neće biti mirovnih razgovora sa Kijevom.

Zvaničnici navode da je više od 80 ljudi povređeno.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izdao je saopštenje u kojem je poručio da ofanziva predstavlja "potpuno zanemarivanje primirja", a i Stoltenberg i Mogerini pozvali su Rusiju da prekine da pomaže pobunjenicima i u vojniom i u finansijskom smislu. Mogerini je pozvala Moskvu da upotrebi svoj uticaj kako bi zaustavila akciju pobunjenika.

Američki državni sekretar Džon Keri  takođe je izdao saopštenje u kojem kaže da će se - ukoliko Rusija ne bude prekinula da podržava separatiste i ne  "povuče kompletno oružje, sve borce i finansijku podršku", pritisak SAD i međunarodne zajednica "samo povećavati". Keri je napad na Marijupolj nazvao "strašnim" i poručio da se pridružuje evropskim partnerima u najtežoj osudi te akcije.

Aleksandar Zaharčenko, predsednik samoproklamovane Narodne republike Donjeck, koju podržava zvanična Moskva, juče je poručio da će njegove snage napadati vladine vojnike, sve dok ne stignu do granica regiona Donjeck. Zaharčenko je rekao da njegovi borci napreduju protiv ukrajinskih borbenih snaga, pošto su u četvrtak preuzeli kontrolu nad aerodrom, oko kojeg su se dugo borili.

Separatisti trenutno kontrolišu ključne teriotrije u regionima Donjeck i Lugansk blizu granice s Rusijom, pošto su pre devet meseci započeli pobunu protiv vlasti zvaničnog Kijeva.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ukrajina: 29 mrtvih u granatiranju Marijupolja

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2015

Broj žrtava raketne paljbe proruskih pobunjenika po ukrajinskom gradu Mariupolj povećao se na 29, a moguće je da će biti i veći, saopštile su vlasti tog grada...Rakete su danas pale na jednu pijacu, dve škole, stambene oblasti i prodavnice, a prethodno je pobunjenički vođa Aleksandar Zaharčenko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.