U Ukrajini poginulo 220 ruskih vojnika

Izvor: VOA, 12.Maj.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini poginulo 220 ruskih vojnika

U izveštaju koji je sastavio ubijeni ruski opozicioni lider Boris Njemcov navodi se da je u konfliktu u Ukrajini tokom protekle godine poginulo najmanje 220 ruskih vojnika uprkos tome što Rusija negira da je njena vojska angažovana u tom sukobu.

Izveštaj na 64 stranice danas je obelodanio jedan od članova opozicione stranke RPR–Parnas, čiji je Njemcov bio ko-predsednik. U izveštaju se navodi da je oko 150 ruskih vojnika poginulo u borbama za strateški važno železničko >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << čvorište Ilovajsk, dok je preostalih 70 poginulo ove godine u borbama u blizini mesta Debaljceve.

Takodje se pominje da su ruske vojne vlasti primorale vojnike da zvanično raskinu svoje ugovore sa vojskom pre nego što su poslati u Ukrajinu kao dobrovoljci. Ističe se i da je rusko ministarstvo odbrane obećalo da će isplatiti nadoknadu porodicama poginulih vojnika, ali da nije ispunilo tu obavezu.

Ruske vlasti odbacuju optužbe da pomažu pobunu separatista u Ukrajini, a Kremlj je odbio da komentariše  izveštaj. Boris Njemcov je ubijen 27. februara. Petorica osumnjičenih uhapšena su u vezi sa njegovim ubistvom, ali istražitelji kažu da su njihovi motivi i dalje nejasni.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.