U Ukrajini otet izveštač CNN-a

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini otet izveštač CNN-a

Kijev -- Ukrajinski novinar Anton Skiba, koji je izveštavao za američku televiziju CNN, otet je u Ukrajini i već dva dana je u pritvoru, javila je ta televijska mreža.

Naoružani pripadnici snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) oteli su u utorak uveče Skibu ispred hotela u Donjecku, dan pošto je počeo da radi sa ekipom CNN na terenu koja je izveštavala o padu malezijskog putničkog aviona.

Televizija navodi da od tada pokušava da preko različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalnih zvaničnika, uključujući kancelariju premijera DNR Aleksandra Borodaja, izdejstvuje Skibino oslobadjanje.

CNN saopštava da dosad nije želela da izvesti o otmici novinara kako ne bi omela njegovo puštanje na slobodu, ali pošto se to još nije ostvarilo, sada javno traži od onih koji ga drže u pritvoru da ga smesta oslobode.

Naoružane ljude koji su oteli novinara predvodio je visoki funkcioner proruskih snaga Aleksandar Kaljuški, koji je prvobitno optužio Skibu za terorizam i za nudjenje novčane nagrade, preko Fejsbuka, za ubistvo proruskih boraca.

Kaljiški je, takodje, zaplenio mobilni telefon snimatelja CNN Džefa Kela, koji je pokušao da snimi privodjenje, ali kasnije mu se izvinio i vratio mu telefon, pod uslovom da obriše s njega snimak.

Kaljiški je kasnije, u razgovoru sa američkom televizijom, odbacio optužbe protiv Skibe za nudjenje novca za ubistva i rekao da je novinar na ispitivanju zbog toga što je kod sebe imao više ličnih dokumenata s različitim imenima.

Jedan drugi visoki funkcioner proruskih snaga rekao je u sredu za CNN da je Skiba priznao da je "ukrajinski agent".

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat izrazio je duboku zabrinutost zbog otmice novinara i optužio Moskvu da pokušava da raširi strah i haos u Ukrajini.

Predstavnica OEBS za medije Dunja Mijatović osudila je otmicu Skibe i upozorila da novinari ne smeju da budu mete dok ispunjavaju svoju profesionalnu dužnost.

Zabrinutost za novinara izrazili su i Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Reporteri bez granica i Misija UN za nadziranje poštovanja ljudskih prava u Ukrajini.

CPJ je podsetio da su proruske snage u toku protekle sedmice zatvorile do 10 stranih dopisnika koji su izveštavali o padu malezijskog aviona.

Skiba je juče uspeo da se nakratko javi telefonom redakciji CNN i rekao je da je bio na ispitivanju.

Kaljiški je, kako navodi CNN, na spisku osoba kojima je EU uvela sankcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinski novinar otet u Ukrajini

Izvor: Akter, 24.Jul.2014

Ukrajinski novinar Anton Skiba, koji je izveštavao za američku televiziju Si-En-En (CNN), otet je u Ukrajini i već dva dana je u pritvoru

Nastavak na Akter...

Ukrajinski novinar koji je radio za CNN otet u Ukrajini

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jul.2014

Naoružane ljude koji su oteli novinara predvodio je visoki funkcioner proruskih snaga Aleksandar Kaljuški, koji je prvobitno optužio Skibu za terorizam i za nuđenje novčane nagrade, preko Fejsbuka, za ubistvo proruskih boraca

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.