U Holandiju danas stiže još nekoliko tela nastradalih

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Holandiju danas stiže još nekoliko tela nastradalih

Očekuje se da će u Holandiju danas biti dopremljeno još nekoliko desetina tela stradalih na letu MH17 malezijskog aviona koji se srušio prošlog četvrtka na istoku Ukrajine.

Prva tela doneta su juče u Holandiju. U toj zemlji je juče bio Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve.

Istražitelji Interpola počeli su proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Holandska komisija za bezbednost saopštila je juče da je preuzela kontrolu nad međunarodnom istragom o obaranju aviona.

Komisija će koordinisati rad tima 24 stručnjaka iz Ukrajine, Malezije, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije, kao i Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, preneo je Rojters.

Komisija je navela i da četvorica holandskih stručnjaka trenutno sprovodi istragu na mestu nesreće na istoku Ukrajine.

Stručnjaci iz Holandije koji sprovode istragu na terenu u Ukrajini, rekli su da su im proruske snage predale 200 tela nastradalih.

Holandski premijer Mark Rute je upozorio da bi identifikovanje žrtava moglo da potraje mesecima.

U međuvremenu, ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da je njena zemlja spremna da obezbedi sve potrebne resurse da pomogne u osiguranju mesta pada udesa malezijskog aviona.

Australijska štampa piše da bi australijski policajci i stručnjaci mogli da budu upućeni u Ukrajinu, a navodi se broj od oko 100 ljudi.

Bišop je rekla da će sa holandskim kolegom Fransom Timermansom otputovati u Kijev na sastanak s ukrajinskim liderima da bi se razgovaralo o obezbeđivanju mesta pada aviona, prenele su agencije.

Prema njenim rečima, sada je to prioritet, kao i preuzimanje i dopremanje posmrtnih ostataka australijskih žrtava u Australiju.

Australijski premijer Toni Ebot rekao je da će nakon identifikacije žrtava njihovim porodicama australijska vlada ponuditi mogućnost da otputuju do Holandije kako bi preuzeli i dopratili posmrtne ostatke do Australije.

Do sada je potvrđeno da je među žrtvama bilo 37 građana Australije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.