Izvor: Danas, 10.Avg.2014, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Donjecku odjeknulo 25 eksplozija

Donjeck - U Donjecku, na istoku Ukrajine, i juče su besneli oružani sukobi uprkos zahtevima proruskih pobunjenika za primirjem kako bi se sprečila humanitarna katastrofa, izvestio je AP, preneo je FoNet.

 U jučerašnjem bombardovanju Donjecka poginula je jedna osoba, a desetoro je ranjeno, izjavio je portparol gradskih vlasti Maksim Rovinski za AP. Dopisnik AP je naveo da se situacija u Donjecku, najjačem uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine, pogoršava navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da se u gradu za kratko vreme čulo 25 snažnih eksplozija.

U noći između subote i nedelje u Donjecku je odjeknulo više od 20 detonacija bombi iz artiljerijskog oružja. Novinar Frans presa javio je da se čulo više od 20 detonacija u centru Donjecka, izvestila je Beta. „Jedna kuća je uništena u artiljerijskom bombardovanju, kao i deo poliklinike. Jedna žena je lakše povređena nadomak bolnice“, navodi se u saopštenju gradskih vlasti Donjecka. Premijer samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Zakarčenko izjavio je u subotu uveče da je taj grad na istoku Ukrajine opkoljen, i da je spreman da prihvati prekid vatre kako bi se izbegla humanitarna katastrofa. U bombardovanju tokom noći između subote i nedelje teško je oštećeno više od deset stambenih zgrada i jedna bolnica, a juče ujutru je još nekoliko autobusa gorelo na ulicama Donjecka. „Ovo je pravi rat! Nemoguće je živeti u gradu, spavam u podrumu tokom čitave protekle nedelje“, rekla je Ina Drobiševskaja (48), koja radi kao advokat u Donjecku.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da je Ukrajina spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, drugom uporištu proruskih pobunjenika, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev.

Od milion stanovnika Donjecka, njih 300.000 je pobeglo od borbi ukrajinskih oružanih snaga sa proruskim pobunjenicima. Prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila je u oružani sukobima u Ukrajini poginulo više od 1.300 ljudi.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.