Švedska povećala spremnost vojske zbog krize u Ukrajini

Izvor: Press, 30.Avg.2014, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska povećala spremnost vojske zbog krize u Ukrajini

Po rečima portparola švedske armije Niklasa Englunda, takođe je odlučeno da se dva borbena aviona "gripen" prebace na ostrvo Gotland, istočno od švedskog kopnenog dela, gde će biti u boljoj poziciji da brzo reaguju na situaciju u oblasti Baltika, prenosi AFP. 



Nije doneta i odluka da se poveća ukupan nivo pripravnosti švedskih vojnih snaga, naglasio je Englund. 

Švedski premijer Frederik Reinfelt izjavio je kasno sinoć za novinsku agenciju TT kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Švedska nije suočena ni sa kakvom neposrednom pretnjom, ali da se Rusija ponaša sa većim samopouzdanjem, a to je ponašanje "kakvo smo videli u doba Hladnog rata i koje se sada vraća".

Strahovanja od širih konfrontacija s Rusijom su se povećala nakon što je NATO objavio kako je Rusija poslala najmanje 1.000 ljudi preko granice s Ukrajinom da pomognu kontra-ofanzivu proruskih snaga. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.