Sukobi u Kijevu - jedna osoba poginula, 141 povređena

Izvor: Press, 01.Sep.2015, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Kijevu - jedna osoba poginula, 141 povređena

Ukrajinska policija saopštila je danas da je jedna osoba poginula, a 141 hospitalizovana nakon sukoba ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine), od čega je deset u teškom stanju.
           Agencija AP ističe da je to više od broja koji je juče objavilo ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodeći da su povređene >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 122 osobe od kojih su većina pripadnici policije i snaga Nacionalne garde. Među povređenima je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasilij Paskal, novinari ukrajinskih televizija "5 Kanal" i 1+1, kao i jedan francuski dopisnik, preneo je TASS. Oko 30 osoba je privedeno, a policija je saopštila da je 18 zadržano u pritvoru. Više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav se okupilo juče ispred Vrhovne rade u vreme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini. Sukobi između pripadnika policije i učesnika mitinga su izbili pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav. Prema izveštajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem. Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast". Avakov je za nasilje na jučerašnjim protestima optužio partiju Sloboda i njenog lidera Olega Tjagniboka. Ukrajinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv više lica za ubistvo i pokušaj ubistva pripadnika policije tokom obavljanja dužnosti, pretnju nasiljem i čin nasilja protiv policajaca, grupnog kršenja javnog reda i masovne proteste, saopštila je sinoć kancelarija tužilaštva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.