Štajnmajer: Veći pritisak na Rusiju

Izvor: B92, 22.Jul.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Veći pritisak na Rusiju

Berlin -- Frank-Valter Štajnmajer ne veruje da bi "plavi šlemovi" UN mogli da doprinesu smirivanju situacije u Ukrajini i zalaže se za dalje povećanje pritiska na Rusiju.

Naglašavajući da je za jednu UN misiju neophodan mandat Saveta bezbednosti, za koji bi Rusija, takođe, morala da glasa, šef nemačke diplomatije je u intervjuu tabliodu "Bild" upozorio da bi se tako u dugom pregovaračkom procesu u savetu o formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takve misije još jednom gubilo vreme.

Štajnmajer se zato založio za povećanje političkog pritsika na Rusiju. "....ali ako jedno vojno rešenje konflikta u istočnoj Ukrajini ne stoji na raspolaganju, onda se radi o sredstvima politike.....i ona nisu nužno slabija. I političkim sredstvima se može izvesti pritisak i na odredjenom mestu izazvati bol", rekao je Štajnmajer.

Ukazujući da već deluje ono što se čini, Štajnmajer je ocenio da "Rusija već sada plaća visoku cenu svoje politike" i da je, bez obzira na to "neophodno dalje povećanje pristisaka".

Na pitanje da li ruski predsednik Vladimir Putin ne želi ili ne može da zaustavi ustanike u istočnoj Ukrajini, Štajnmajer je rekao da šef ruske države već sedmicama ponavlja da je Moskva zainteresovana za mirno rešenje.

"Možda se u Donjecu i Lugansku ne čuje svaka reč iz Moskve. Uticaj je, medjutim, sigurno tu, pre svega pri kontroli granice ka Ukrajini, infiltracija boraca i naoružanja mora biti stopirana", rekao je Štajnmajer i na pitanje da li Putin ne želi celu istočnu Ukrajinu da anektira, odgovorio da to ne izgleda tako.

"...ali ako se radi o tome da se Ukrajina destabilizuje, onda se u tome 'uspelo'. Posle pogibije 300 nedužnih ljudi (u malezijskom avionu) došlo je vreme da se Rusija nedvosmisleno distancira od delovanja separaista i davanja svake podrške", rekao je Štajnmajer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.