Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum iz Minska lebdi nad Donbasom

Nacrt ustavnih amandmana o decentralizaciji poslat u ukrajinski parlament čime je počelo „demontiranje” Donjecka i Luganska

Različit način na koji sporazum iz Minska tumači vlada u Kijevu i njeni protivnici u Donjecku i Lugansku ponovo je došao do izražaja kada je predsednik Ukrajine Petro Porošenko 1. jula poslao u parlament nacrt ustavnih amandmana o decentralizaciji i kada su oblasti Donjecka i Luganska proglasile samoupravu i odlučile da lokalne izbore održe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 18. oktobra, nedelju dana ranije nego što će se održati u ostatku Ukrajine.

Ova dva događaja nisu slučajno povezani, nego čine suštinu spora između vlasti u Kijevu i njenih protivnika u istočnoj Ukrajini i načina na koji oni „čitaju“ sporazum iz Minska. Kijev smatra da bi prvo trebalo da se „demontiraju” Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR), da se na te teritorije vrati ukrajinska vlast i zakoni, pa da se tek onda održe izbori, posle kojih bi imali legitimne predstavnike iz tih oblasti s kojima bi razgovarali o statusu regiona Donbasa, koji čine ove dve oblasti. Preuzimanje kontrole nad granicom prema Ruskoj Federaciji trebalo bi da se obavi odmah po rasformiranju DNR i LNR.

Način na koji sporazum tumače predstavnici DNR i LNR, kao i Moskve, sasvim je suprotan: izbori treba da se održe, ali to treba da se uradi u okviru aktuelnog stanja unutar DNR i LNR. Rusija, pri tome, zastupa stav da je ovim oblastima potrebno dati veću autonomijun, ali da treba da ostanu u okviru Ukrajine.

Kada je Porošenko pred ukrajinskim novinarima najavio da u parlament šalje nacrt amandmana na Ustav u vezi sa decentralizacijom, što je, kako je rekao, „i deo mirovnog dogovora sa separatističkim pobunjenicima“, to je bio alarm za protivnike centralne vlasti u istočnoj Ukrajini da je „demontiranje“ ove oblasti počelo.

Porošenko je rekao da će taj njegov potez predstavljati „vakcinu“ protiv federalizacije, za koju Kijev smatra da bi dala Donjecku i Lugansku previše nezavisnosti i omogućila im da blokiraju nepredovanje Ukrajine ka evropskim tokovima.

Ukrajinski predsednik je opisao svoj plan kao alternativu „despotizmu“. „Konačno, decentralizacija će postati još jedna civilizacijska razlika u odnosu na naše postsovjetske susede“, rekao je novinarima, a može se pročitati na njegovom zvaničnom sajtu.

„Implementacijom široke decentralizacije moramo sprečiti pokušaje neprijatelja da koriste nova ovlašćenja lokalnih zajednica za narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Zato će lokalne samouprave imati prefekte koji će pratiti usklađenost Ustava sa zakonima Ukrajine", rekao je Porošenko i objasnio da će prefekte predlagati vlada a imenovati dekretom predsednik Ukrajine.

Lideri DNR i LNR Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki su se odmah izjasnili da nisu bili konsultovani u vezi sa ovim promenama. „Ni ja, ni moj kolega Plotnicki, nismo dali saglasnost na Porošenkov nacrt ustavnih promena.

A evo šta piše u Sporazumu iz Minska, dogovorenom 12. februara, koji je stupio na snagu tri dana kasnije.

Prva tačka podrazumeva momentalan prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i nadgledanje tog procesa koji će obaviti OEBS. U tački četiri se navodi da „dan nakon povlačenja, treba da otpočne dijalog o načinu na koji će biti sprovedeni lokalni izbori u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom „O privremenoj lokalnoj samoupravi u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska“, kao i budućoj administraciji ovih oblasti na osnovu ovog zakona”.

„Parlament Ukrajine treba odmah da usvoji, najkasnije u rokuod 30 danaod dana potpisivanja ovog dokumenta, rezoluciju u kojoj se navodi da će ove teritorije uživati poseban režimu skladu sa zakonom Ukrajine "O privremenoj lokalnoj samoupraviu određenim oblastima regiona Donjeska i Luganska", na osnovu Memoranduma iz Minska od 19. septembra2014. godine, navedeno je u drugom paragrafu.

Iz onoga što je Porošenko rekao, po svemu sudeći, posebnog režima za oblast Donbasa – nema, a kako kijevska vlada Zaharčenka i Plotnickog ne smatra legitimnim predstavnicima Donjecka i Luganska, ona očigledno nije s njima „započela dijalog o sprovođenju lokalnih izbora“ niti ga je obavila. Porošenko je sa svojim kabinetom napravio nacrt zakona za promenu ustavnih amandmana o decentralizaciji zemlje i prosledio ga parlamentu na usvajanje, zaobišavši sasvim „separatističke pobunjenike“.

Kao odgovor na ovaj potez, DNR je uvela režim posebne samouprave i odredila datum za održavanje lokalnih izbora.

Kako je navedeno u saopštenju predsednika DNR Aleksandra Zaharčenka „jednostrani potez Kijeva o usvajanju amandmana na Ustav svedoči da se kijevski režim de fakto povukao iz minskog mirovnog procesa”. Ne bez cinizma, Zaharčenko je naveo da je DNR u cilju spasavanja Sporazuma iz Minska „prinuđena da samostalno pristupi sprovođenju ovog sporazuma”.

Pozivajući se na ukrajinski Zakon o posebnom statusu Donbasa, tačku 11. seta mera (za sprovođenje minskih sporazuma), kao i njihov predlog izmena Ustava, oni su na ovoj teritoriji proglasili poseban režim samouprave, a pozivajući se na tačke 4. i 12. Sporazuma iz Minska zakazani su lokalni izbori za 18. oktobar. Zaharčenko je naveo da će izbori biti sprovedeni pod nadzorom OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, o čemu su spremni da se usaglase u okviru Kontakt grupe.

Tačka 12. Sporazuma iz Minska podrazumeva da se pitanja vezana za lokalne izbore „rasprave i dogovore sa predstavnicima privremenih oblasti regiona Donjecka i Luganska a u okviru trilateralne Kontakt grupe”.

Porošenko je, međutim, rekao da neće da komentariše izjave „militanata“ u vezi sa organizacijom lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku. „Nadam se da se to neće dogoditi“, rekao je Porošenko misleći na ibore. Ipak se nije sasvim suzdržao, pa je dodao da će pokušaj da se sprovedu nelegalni i nelegitimni izbori koji nisu u skladu sa sporazumom iz Minska, ukrajinskim zakonima i kriterijumima OEBS-a – „biti brutalan napad Rusije na sporazum Minska“. „To bi bilo veoma neodgovorno i imalo bi razorne posledice za proces deeskalacije u delovima Donjecka i Luganska", rekao je Porošenko.

Povodom njegovog predloga decentralizacije portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima da „priprema takvih zakona bez uzimanja u obzir mišljenja predstavnika Donbasa teško da se može smatrati ispunjenjem sporazuma iz Minska".

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.