Sestri Nađe Savčenko zabranjen ulazak u Rusiju

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sestri Nađe Savčenko zabranjen ulazak u Rusiju

Sestri ukrajinske poslanice i vojnog pilota Nađe Savčenko koja je u zatvoru u Rusiji gde je optužena za ubistvo dva novinara, zabranjen je ulazak u Rusiju do 2020. godine, saopštili su njeni advokati.

Nadežda Savčenko

"Kad sam stigla na rusku granicu, jedan zaposleni mi je rekao da ja, Vira Savčenko, ne mogu da uđem u zemlju do 2020. godine...", rekla je ona u utorak i dodala da je to odluka ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Vira Savčenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je glavni svedok odbrane na suđenju.

Ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov izjavio je pre nekoliko dana da je Moskva otvorena za razgovore da Kijevu prepusti Nadeždu Savčenko pošto sud u Rusiji završi postupak u kojem je optužena za ubistvo dva novinara.

Rusko tužilaštvo optužuje Savčenko da je namerno gađala novinare i civile kada su ukrajinske snage napale pobunjeničke položaje na istoku Ukrajine 2014, dok ona tvrdi da nije učestvovala u minobacačkom napadu u kojem su ubijena dva novinara i civili.

Rusija je ranije odbacivala mogućnost da Savčenko bude predata Ukrajini ili zamenjena za dva zarobljena čoveka za koje Kijev tvrdi da su ruski oficiri.

Savčenko je bila u dobrovoljačkom bataljonu koji se borio uz vladine snage u separatističkim oblastima, a rekla je da su je kidnapovali Rusi pošto su je zarobili pobunjenici u junu 2014.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko pobegla iz zarobljenjištva u Luganjsku i ušla u Rusiju kako bi sprovela teroristički napad.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.