Separatisti preuzeli kontrolu nad Debaljcevom

Izvor: VOA, 18.Feb.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Separatisti preuzeli kontrolu nad Debaljcevom

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio je vojnicima da napuste taj strateški grad, dok su separatisti naveli da su zarobili stotine pripadnika ukrajinskih snaga

Nakon višenedeljnih žestokih sukoba, proruski separatisti preuzeli su kontrolu nad strateški važnim gradom Debaljcevom u istočnoj Ukrajini, iz kojeg se povukla većina ukrajinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << vojnika.

Pobunjenici podižu zastavu iznad Debaljceva, strateškog željezničkog čvora koji povezuje utočišta separatista Lugansk i Donjeck.  Iz grada su se jutros, po nalog Kijeva, povukli ukrajinski vojnici. Tenkovi i oklopna vozila ostavili su za sobom sukob koji prijeti da ugrozi međunarodni sporazum o prekidu vatre, koji je postignut prošle nedelje.

“Nismo znali da ćemo da odemo danas. Naređeno nam je da jutros napustimo položaj, ali su neki ostali da bi minirali sve u bazi, kako separatisti ne bi mogli da je zauzmu”, kaže jedan od vojnika.

Vojnici, povrijeđeni tokom povlačenja, u međuvremenu pristižu u vojnu bolnicu u gradu Artemovsk.

“Cijelo vrijeme su pucali na nas iz automatskih puški, a bacali su i ručne granate. Koristili su sve”, navodi Vadim.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopštio je da se, nakon bombardovanja i uličnih borbi, povuklo 80 odsto ukrajinskih vojnika i da će njihov primjer uskoro slijediti ostali. Porošenko je uoči posjete frontu, gdje je odlikovao neke od vojnika koji su napustili Debaljcevo, poručio da je povlačenje taktička odluka i da je Rusija odgovorna za trenutnu situaciju.

Uspjeli smo da pokažemo cijelom svijetu pravo lice bandita, separatista koje podržava Rusija, koja je garant i direktni učesnik razgovora u Minsku”.

Pobunjenici su saopštili da su zarobili stotine pripadnika ukrajinskih snaga, dok je ruska državna televizija prikazala snimke predaje nekoliko desetina vojnika. Separatisti su od početka tvrdili da se najnoviji sporazum o prekidu vatre ne odnosi na Debaljcevo, koje je bilo uglavnom opkoljeno. U Rusiji, ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da je situacija u gradu dobro poznata – čak i Porošenku.

"U ponoć, između subote i nedelje, Debaljcevo je bilo pod opsadom tako da je stvarna linija prekida vatre bila iznad tog grada”.

Uprkos borbama u Debaljcevu, zvanični Pariz saopštio je da prošlonedeljni sporazum iz Minska nije propao. O najnovijem razvoju situacije kasnije danas telefonom bi trebalo da razgovaraju francuski predsjednik Fransoa Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel, te ukrajinski i ruski lideri. Ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je poručio da se dogovor o primirju mora da bude primjenjen.

“Naravno, uvijek je bolno kada gubite, naročito od bivših rudara i mehaničara. Ali, život se nastavlja i mi treba da se usredsredimo na glavni cilj, a to je da se sačuvaju životi ljudi koji su tamo, da osiguramo njihov povratak porodicama i primijenimo plan dogovoren u Minsku”.

Sjedinjene Države, koje i dalje razmatraju mogućnost slanja oružja Kijevu, optužile su pobunjenike za kršenje prekida vatre. Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je, kako se navodi u saopštenju iz Bijele kuće, za nasilje okrivio separatiste koji djeluju sa ruskim snaga o čemu je telefonom razgovarao sa Porošenkom. “Ako Rusija nastavi da krši sporazume iz Minska, suočiće se sa težim posljedicama”, poručeno je iz Vašingtona.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.