SAD najavile isporuku oružja Ukrajini, Rusi zabrinuti

Izvor: Press, 06.Mar.2015, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD najavile isporuku oružja Ukrajini, Rusi zabrinuti

Američki planovi za isporuku oružja Ukrajini predstavljaju pretnju za rusku bezbednost, saopštio je danas u Moskvi portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.
"Izveštaji o američkim planovima za obimnu isporuku oružja Ukrajini izazvali su najozbiljniju zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Lukaševič novinarima, dodajući da je najava o ispruci oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << došla usred „uspešne primene sporazuma o prekidu vatre u Donbasu“, kao rezultat dogovora „Normandijske četvorke“ 12. februara u Minsku, prenela je agencija Tass.
On je istakao da najavljene isporuke oružja ne prete samo podrivanjem mira i eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, već predstavljaju i opasnost za bezbednost Rusije, podsećajući da je ruska teritorija više puta granatirana vatrom iz Ukrajine.
Prema rečima ruskog diplomate, američki Kongres razmatra i pružanje pomoći u iznosu milijardu dolara za obuku i opremanje ukrajinskih snaga.
„Zbog toga je američka vojska već u Ukrajini. Evidentno je da oni ne žele da donesu mir ovoj zemlji“, ocenio je Lukaševič tvdeći da je više od 300 američkih vojnika prekomandovano iz baze u Italiji u region Lavova.

 
On je naglasio da je nemoguće da isporukom oružja bude ugašen požar građanskog rata u Ukrajini, već samo kroz politički dijalog sukobljenih strana.
Lukaševič je upozorio da bi eventualna isporuka američkog oružja Ukrajini drastično pogoršala bilateralne odnose Moskve i Vašingtona.
On je prokomentarisao i ulazak brodova NATO u Crno more, navodeći da je reč o provokaciji koja neće pomoći rešavanju konflikta u Ukrajini.
„Što se tiče ulaska brodova, to bih nazvao veoma zabrinjavajućim signalom i provokacijom koja apsolutno ne pomaže stabilnosti i uverenju da će se mirovni proces u Ukrajini ubrzati", rekao je Lukaševič.
On je kazao da je vojno prisustvo u blizini regionalnog konflikta uvek opasno i da može izazvati različite neprijatne posledice.

Članovi Kongresa traže isporuke ubojitog oružja Ukrajini
Predsedavajući Predstavničkim domom SAD Džon Bejner i grupa istaknutih republikanaca i demokrata zatražila je od predsenika Baraka Obame da se isporuči ubojito odbrambeno oružje Ukrajini za borbu s proruskim separatistima.
U pismu Obami, 11 članova Kongresa je navelo da je rusko delovanje u
Ukrajini više od napada na suverenitet te zemlje - "groteskno kršenje medjunarodnog prava, izazov Zapadu napad na međunarodni poredak uspostavljen po velikoj ceni posle Drgog svetskog rata".
U pismu se navodi da su sporazumi iz Minska, koji su doveli do primirja samo konsolidovali dobitke Rusije i separatista.
"Tražimo od vas da brzo odobrite dodatne napore za podršku nastojanja Ukrajine da brani svoju suverenu teritoriju, uključujući prebacivanje ubojitog odbrambenih oružanih sistema ukajinskoj vojsci", navode poslanici.
   

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.