Rute: Nerealni planovi o slanju naoružane misije na mesto pada aviona

Izvor: Blic, 28.Jul.2014, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rute: Nerealni planovi o slanju naoružane misije na mesto pada aviona

Holandija je juče odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona, zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je kako su ti planovi nerealni, s obzirom na prisustvo teško naoružanih proruskih aktivista i blizinu granice sa Rusijom.

"Sa našim međunarodnim partnerima smo zaključili da postoji stvarni rizik da bi internacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojna misija bila direktno uvučena u konflikt u Ukrajini", rekao je Rute.

Čak je i jedan nenaoružan tim holandskih i australijskih vojnika danas odustao od plana da ode do mesta nesreće, jer su teški artiljerijski napadi potresali obližnje gradove.

Prethodno je australijski premijer Toni Ebot izjavio kako bi 49 vojnika iz Holandije i Australije, koje su zajedno izgubile 221 svog građanina prilikom pada malezijskog aviona, trebalo da u nedelju dođu na mesto nesreće, a da će ih "narednih dana biti znatno više".

Još ranije je malezijski premijer Nadžib Razak izjavio kako je postigao sporazum sa proruskim aktivistima koji kontrolišu mesto nesreće o raspoređivanju policijskih snaga na njemu. Nadžib je najavio da će Malezija u sredu tamo postati 68 svojih policajaca.

Dosad su istražitelji zbog bezbednosnih bojazni samo sporadično posećivali mesto nesreće iako bi na njemu trebalo da vlada primirje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin objavio je na Tviteru kako se Kijev pridržava unilateralnog prekida vatre u zoni od 40 km oko mesta pada aviona i kako "teroristi", kako je nazvao proruske aktiviste, uništavaju "dokaze zločina".

I istražitelji OEBS-a odustali su od plana da posete mesto pada aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula, zbog borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na tom području.

"Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra. Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće", rekao je zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO DAN 161: Nastavljene žestoke borbe u okolini mesta pada malezijskog aviona

Izvor: Kurir, 28.Jul.2014

Najveći sukobi su oko Šahtjerska, Toreza i Pervomajskog..ŠAHTARSK - Borbe između ukrajinske armije i proruskih snaga i dalje se vode oko nekoliko gradova na području gde se 17. jula srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini, saopštila je vojska...Posebno...

Nastavak na Kurir...

Holandija ne šalje policajce u UKR

Izvor: B92, 28.Jul.2014

Hag -- Holandija je odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona...Holandiuja je odustala zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini...Holandski premijer Mark Rute izjavio je kako su ti planovi nerealni,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.