Ruski energenti preči od sankcija

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2014, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski energenti preči od sankcija

Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali u ovim uslovima nije u poziciji da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, jer tri četvrtine trgovinske razmene sa Rusijom predstavlja uvoz nafte i gasa, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle razgovora sa nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom u Berlinu.

Usaglašavanje: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ivica Dačić i Frank Valter Štajnmajer

 

Dačić je dodao da se Srbija trudi da ima balansiran odnos u aktuelnim međunarodnim turbulencijama, ali da postoje stvari koje ne može da uradi zbog sopstvenog interesa.

- Evropa nam nije ponudila nijednu alternativu. Šta je alternativa Južnom toku? Jedini dovod gasa Srbiji ide preko Ukrajine. Mi smo taoci situacije odnosa Rusije i Ukrajine. Zato su nam potrebni alternativni pravci - izjavio je srpski ministar.

Pri tom je dodao da je Vlada Srbije svesna svojih obaveza i želi da bude deo evropske porodice, ali da isto tako mora da obezbedi život građanima.

Kako bude odmicao proces evropskih integracija, Srbija će usaglašavati spoljnu politiku sa EU.

- Naša politika nije protiv bilo koga, tako da Srbija sada ne koristi situaciju u odnosima Rusije i EU za promovisanje svojih firmi ili preuzimanje poslova evropskih kompanija. Srbija nije toliko moćna ni velika da preuzme poslove nekih kompanija sa zapada, ali nadamo se da će sankcije biti brzo ukinute - prokomentarisao je Dačić prozivke na račun Srbije.

 

Projekti za Merkelovu

Povodom Balkanske konferencije koja će biti održana 28. avgusta Štajnmajer je rekao da je to prilika da se svede koliko su pojedine države napredovale i gde treba još više da se uradi.

Dačić je dodao da je dobro što je Nemačka pokretač ove inicijative zato što je velika zemlja i pokazuje da ima ozbiljne namere. On je dodao da premijer Vučić priprema projekte koje će predložiti na sastanku sa kancelarom Angelom Merkel.

Štajnmajer je poručio da bi za Srbiju bilo jednostavnije kada bi unapred bila jače integrisana u EU politiku i ukazala na sopstvene privredne nevolje u vezi sa snabdevanjem energentima iz Rusije.

U razgovorima ministara spoljnih poslova bilo je reči i o bilateralnim odnosima dve zemlje, o normalizovanju odnosa sa Kosovom, kao i o predsedavanju Srbije Oebsom naredne godine, organizacijom koja ima ulogu u rešavanju evropskih konflikata.

Frank Valter Štajnmajer uverava da sankcije Rusiji nisu cilj sam po sebi, nego želja da se konflikt reši.

- Zato je Nemačka učinila primetno više nego ostali da održi otvorenim kanale za razgovor i da pokrenemo Rusiju da normalizuje odnose sa Ukrajinom. To, na žalost, nije uspelo i pokušali smo sankcijama da navedemo Rusiju da razgovara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.