Rusija razočarana Obaminim potpisom na zakon o sankcijama

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razočarana Obaminim potpisom na zakon o sankcijama

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da je duboko razočarano time što je američki predsednik Baraka Obama potpisao zakon o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji povodom ukrajinske krize.

"Nećemo pustiti da neprijateljske akcije Vašingtona ostanu bez reakcije. Odluka o mogućem odgovoru zavisiće od američke primene novog zakona u praksi", poručuje rusko ministarstvo.

Šef ruske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sergej Lavrov je ranije danas u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem rekao da će pretnja novim sankcijama Ruiji možda potkopati mogućnosti za normalnu saradnju.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, razgovor je vođen na inicijativu američke strane, a razmotreno je palestinsko-izraelsko rešenje i ukrajinska kriza.

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je juče zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primeni kaznene mere navedene u dokumentu, koji je pre šest dana usvojen u Kongresu.

"Potpisivanje ovog zakona ne signalizuje promenu u politici sankcija ove administracije, koju smo oprezno izvagali u skladu sa razvojem događaja na terenu i u koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju Obame.

Predsednik SAD je, ipak, naveo da bi mogao da primeni ovlašćenja sadržana u pomenutom zakonu "ukoliko okolnosti to budu zahtevale".

Zakon zahteva od predsednika da primeni sankcije na ruske državne kompanije koje se bave proizvodnjom oružja i druge kompanije iz sfere odbrane, ali mu takođe daje mogućnost da od sankcija odustane.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.