Rusija privela pet ukrajinskih vojnika zbog ratnih zločina

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija privela pet ukrajinskih vojnika zbog ratnih zločina

Ruski istražitelji saopštili su da su priveli pet ukrajinskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine na istoku Ukrajine.

Ukrajinski vojnici (Foto: Ilustracija)

 

Ti vojnici su u ponedeljak prešli granicu Ukrajine s Rusijom zajedno s više od 400 drugih. Moskva je tada navela da su se vojnici predali, a Kijev da su bili primorani da se povuku pošto im je nestalo municije.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ruski istražitelji ispitali su vojnike kao svedoke u slučaju eventualnih ratnih zločine. To, po ruskom zakonu, obuhvata zlostavljanje zatvorenika, deportaciju civila, pljačku, korišćenje oružja suprotno međunarodnim konvencijama. Kazna za to delo može

biti 20 godina zatvora.

 

Više od 600 ukrajinskih vojnika predalo se Rusima

 

Ruski istražni komitet saopštio je da je pet vojnika 72. bataljona ukrajinske vojske "koristilo teško naroužanje i neselektivno ubilo i ranili najmanje deset civila, i uništilo 20 stambenih objekata".

 

Komitet je dodao da su se ti zločini dogodili od 19. jula do 3. avgusta na području Luganska, uporištu proruskih snaga. Ukrajinska vojska već nekoliko nedelja pokušava da vrati kontrolu nad tim područjem.

 

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li su vojnici koristili zabranjeno oružje poput zapaljive, fosforne bombe i zatražilo da vojnici ostanu u pritvoru. Po izveštaju UN objavljenom krajem jula, teško naoružanje korišćeno je u stambenim zonama u istočnoj Ukrajini, gde je od polovine aprila poginulo 1.300 ljudi, a pobeglo više od 300.000.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.