Rusija odlučna: Gas preko Srbije

Izvor: B92, 04.Mar.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odlučna: Gas preko Srbije

Rusija smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport ruskog gasa preko Ukrajine.

"Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije", rekao je ruski ambasador Aleksandar Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe, koja se održava u Beogradu.

Ruska kompanija "Gasprom" je ranije iznela "čvrst stav" da gas za oko četiri godine, kada istekne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Severni tok".

Planira se izgradnja četiri cevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

Kako je istakao, treba tačno proceniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa - sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbede zagarantovani obimi i konkurentna cena gasa.

"Imajući u vidu da su se naši partneri pre više godina opredelili i definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta. Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, cena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine se bitno smanjila i do leta može još da bude smanjena.

"Cena ruskog gasa do leta može bitno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.