Rusija dugoročno pretnja Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija dugoročno pretnja Evropi

Vlade Poljske i ministar odbrane Tomaš Šemonjak ocenio je u četvrtak u Varšavi da Evropu čekaju teški meseci i čak godine, budući da Rusija koja neskriveno koristi oružje u Ukrajini predstavlja dugoročnu pretnju a sve manja je nada da će ukrajinska kriza biti rešena mirno.

- Sve manje je perspektive za mirno rešenje ukrajinske krize, ocenjujem da nas u vezi sa tim čekaju jako teški meseci i godine zato što je neskrivani cilj Rusije da blokira Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << put u Evropsku uniju - kazao je danas Šemonjak na konferenciji za novinare.

Poljski vicepremijer izjavio je da Rusija javno koristi vojna sredstva, predstavlja za Evropu dugoročnu pretnju i zato je za Poljsku i njenu bezbednost ključno rotaciono prisustvo vojnika NATO na teritoriji Poljske i savezničke vojne vežbe i manevri.

- Želimo da glavne obaveze sa samita NATO u Njuportu (u jesen prošle godine) budu realizovane do samita NATO 2016. godine u Varšavi a ne tek 2017. godine(...) Računamo da će samit u Varšavi biti prilika za razmatranje politike otvorenih vrata Alijanse, odnosno daljeg proširenja. Smatram da je zbog jačanja pretnji sada u toj oblasti drugačija situacija nego pre dve godine - rekao je Šemonjak.

Poljska se po rečima svog ministra odbrane zalaže za što tešnju saradnju NATO sa Ukrajinom, a ponovio je ranije izjave najviših poljskih zvaničnika da je Poljska spremna da prodaje Ukrajini i oružje po povoljnim uslovima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.