Rusi iz Ukarijine - autonomija umesto nezavisnosti

Izvor: RTS, 02.Sep.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi iz Ukarijine - autonomija umesto nezavisnosti

Proruski aktivisti ublažili su svoje zahteve za potpunu nezavisnost i saopštili da će poštovati suverenitet Ukrajine u zamenu za autonomiju.

To je promena koja je posledica nastojanja Moskve da sklopi sporazum sa Kijevom u novoj rundi pregovora, javlja AP, a prenosi Beta.

Nije jasno, međutim, da li će dogovor moći da se postigne u pregovorima koji su juče počeli u Minsku i koji će biti nastavljeni u petak, pošto su se na istoku Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i juče vodile žestoke borbe.

Lideri NATO-a će se u četvrtak sastati u Velsu, gde se očekuje da će odobriti formiranje misije koja bi bila spremna da reaguje i odbrani članice NATO-a od eventalne ruske agresije.

Na samitu će učestvovati i predsednik SAD Barak Obama, koji bi trebalo da se sastane i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Agencija AP piše da lideri zapadnih zemalja planiraju da pokažu snažno jedinstvo na samitu u Velsu, ali da nema političkog konsenzusa oko direktne intervencije.

Planirano razmeštanje nekoliko hiljada vojnika NATO-a i vojne opreme u istočnoj Evropi ima za cilj da "umiri" članice Alijanse iz bivšeg istočnog bloka, ali i da razljuti Rusiju budući da će ti potezi dovesti u pitanje i ključni sporazum NATO-a sa Moskvom.

Međutim, na samitu NATO-a u Velsu, u četvrtak i petak, lideri će se verovatno uzdržati od toga da otvoreno izazovu Moskvu zbog krize na istoku Ukrajine, ocenjuje AP.

"Mogućnost da dođe do bilo kakve otvorene vojne intervencije je malo verovatna. Za to ne postoji podrška na bilo kojem nivou u NATO. Niko neće ni da deluje samoinicijativno", smatra direktor Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu Robin Niblet.

Rusija menja vojnu doktrinu zbog NATO-a

Do kraja ove godine u Rusiji će se pojaviti precizirana vojna doktrina, uslovljena spoljnopolitičkim faktorima - širenjem NATO-a, pitanjem protivraketne odbrane i situacijom u Ukrajini, javila je agencija RIA Novosti.

Zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Mihail Popov rekao je da je pri Savetu formirana privremena radna grupa za pripremu predloga o izmenama u vojnoj doktrini, usvojenoj 2010. godine.

"Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica NATO granicama naše zemlje, između ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mesto kao jedna od spoljnih vojnih opasnosti za Rusiju", rekao je Popov.

Popov je naveo da se radi, između ostalog, o razvoju globalnog sistema protivraketne odbrane, usvajanju novih strateških koncepcija upotrebe vojske, izradi novih sredstava oružane borbe.

Prema njegovoj oceni, stanje u Ukrajini je nova faza politike "obojenih revolucija".

"To je povezano sa pojavom novih vojnih opasnosti i pretnji Rusiji, koje su se iskazale u događajima 'arapskog proleća', oružanom konfliktu u Siriji, kao i u situaciji u Ukrajini i oko nje", rekao je Popov.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi iz Ukarijine, autonomija umesto nezavisnosti

Izvor: RTS, 02.Sep.2014

Proruski aktivisti ublažili su svoje zahteve za potpunu nezavisnost i saopštili da će poštovati suverenitet Ukrajine u zamenu za autonomiju...To je promena koja je posledica nastojanja Moskve da sklopi sporazum sa Kijevom u novoj rundi pregovora, javlja AP, a prenosi Beta...Nije jasno, međutim,...

Nastavak na RTS...

Rusi iz Ukrajine – autonomija umesto nezavisnosti

Izvor: RTS, 02.Sep.2014

Kijev optužio Rusiju za "direktnu i neskrivenu agresiju". Ukrajinske snage se već dve sedmice povlače iz mesta koja su prethodno zauzele. Gotovo milion raseljenih zbog rata. Proruski aktivisti saopštili da će poštovati suverenitet Ukrajine u zamenu za autonomiju. U protekla 24 časa poginulo 15...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.