Rojtersov izveštaj o obaranju malezijskog aviona - lažan?

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojtersov izveštaj o obaranju malezijskog aviona - lažan?

Stanovnik Luganska, koga je Rojters citirao da je video kada je raketa zemlja-vazduh lansirana sa pobunjeničke teritorije oborila malezijski avion MH17, rekao je televiziji Raša Tudej da je u pitanju - lažni intervju.

U izvešaju o tragediji aviona, Rojters je razgovarao sa Pjotrom Fedotovim (58), stanovnikom sela Červoni Zovten, u regonu Luganska.

Tokom intervjua, Fedotov je kao očevidac u kameru rekao da je raketa ispaljena sa teritorije koju drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukrajinska armija, a kasnije, kad je kamera isključena, rekao je da je bila lansirana iz pobunjeničke oblasti.

Upitan zašto je prvo tvrdio suprotno, on je naveo da se plašio pobunjenika, navela je agencija.

Fedotov je, međutim, rekao da Rojtersov dopisnik nije bio precizan u izveštaju.

"Kada smo razgovarali o boingu pred kamerom, objasnio sam sve kako je bilo, a stvari koje sam navodno rekao kad je kamera isključena, izmislio je novinar, jer mi nismo bez kamere nikad razgovarali o avionu".

On je dodao da ga je novinar kontaktirao posle intervjua, ali da mu nikad nije pokazao nacrt članka. Umesto toga pitao je Fedotova "da li je u nevolji" zato što je razgovarao sa njim.

"Bio sam iznenađen, zašto bih bio u nevolji, ako sam govorio istinu. Tada su mi prijatelji rekli da se u prilogu razlikuje ono što sam rekao pred kamerom i bez nje i tad sam razumeo pitanje", kazao je svedok.

Fedotov je dodao da je to samo fantazija novinara ili možda nešto što je radio za svoju ličnu korist.

Na zahtev RT-a Rojtersu da prokometariše kontroverze oko intervjua, nije odgovoreno.

Malezijski boing 777 oboren je 17. jula prošle godine u istočnoj Ukrajini i tom prilikom, poginulo je 298 ljudi. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su proruske separatističke snage i Rusiju da su oborile avion.

Istragu vode holandski stručnjaci, a jedan istražitelj je rekao za RT da postupak još nije završen. Rusiju su pozvali da ne prenagljuje sa zaključima i ne objavljuje podatke sa vojnih radara, koji su pokazali prisustvo ukrajinskih projektila zemlja-vazduh, kao i borebenih aviona u području gde je avion srušen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.