Rođeno dete sa genetskim materijalom tri roditelja

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2017, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođeno dete sa genetskim materijalom tri roditelja

U Ukrajini je rođeno prvo dete na svetu sa genetskim materijalom triju roditelja, a korišćena je metoda prenosa oplođene jajne ćelije donora, rekao je direktor klinike za reproduktivnu medicinu „Nadežda“ Valerij Zukin.

Začeće i rođenje deteta su se desili potpuno prirodnim putem, trudnoća je protekla normalno i bez problema, rekli su na klinici, a novorođena devojčica je već otpuštena iz porodilišta. „U čemu je specifičnost našeg slučaja, i zašto je on prvi takav na svetu? U našem slučaju izvršen je transfer već oplođene jajne ćelije, jednoćelijskog embriona, dok je u Meksiku izvršen prenos neoplođene“, rekao je Zukin na konferenciji za novinare.

Direktor klinike je objasnio da se u oplođenoj jajnoj ćeliji formiraju dva jedra — jedno od oca, a drugo od majke. Genetičari su uspeli da ta dva jedra izoluju iz majčinske, i da ih ugrade u donorsku jajnu ćeliju iz koje su, analognim postupkom, izvađena dva jedra. Ova metoda je primenjena zbog genetske bolesti žene koja je prouzrokovala neplodnost.

U ovom slučaju, metoda je efikasna jer mutirani geni, koji nose bolesti, ostaju u originalnoj jajnoj ćeliji, dok ih u izdvojenim jedrima nema. Na taj način jedra ugrađena u donorsku jajnu ćeliju omogućila su da se izbegne rizik od genetski naslednih bolesti, rekao je Zukin.
„Kao krajnji rezultat, dobili smo dete koje ima DNK roditelja u jedru, a u citoplazmi se nalazi DNK donatora“, kaže on. Ranije je časopis „Nju sajentist“ objavio da je u Meksiku rođeno prvo dete na svetu sa genetskim materijalom tri roditelja. Supružnici iz Jordana obratili su se američkim naučnicima zbog retke genetske bolesti koja im nije dozvolila da imaju potomstvo. Istraživači predvođeni Džonom Čanom su u ovom slučaju primenili metodu koristeći genetski materijal još jedne žene donora.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.