Rođena prva beba začeta novom metodom vantelesne oplodnje

Izvor: B92, 19.Jan.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođena prva beba začeta novom metodom vantelesne oplodnje

Prva beba u svetu, začeta pronuklearnim transferom, novim načinom vantelesne oplodnje u kome umesto standardna dva, učestvuju tri donatora, rođena je u Ukrajini 5. januara

Devojčica koju je dobio prethodno neplodan par, ipak ne nosi DNK materijal tri osobe, prenosi Bi-Bi-Si.

Tim sa klinike "Nađa" u Kijevu oplodio je majčino jajašce očevom spremom, da bi zatim kombinovane gene prebacio u jajnu ćeliju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzetu od trećeg donatora, pa tako dete ima genetski materijal svojih roditelja, uz malu količinu DNK druge žene.

Ova devojčica, iako je prva začeta i rođena baš ovom metodom, nije prva "moderna beba sa tri roditelja" u svetu, budući da je prošle godine u Meksiku rođeno dete za čije je začeće korišćena malo drugačija metoda.

Metoda vantelesne oplodnje pronuklearni transfer primenjena u Ukrajini razvijena je kako bi se ženama koje bi mogle da prenesu ozbiljne genetske anomalije, zvane mitohondrijalne bolesti, pomoglo da dobiju zdravo dete.

Međutim, kijevski tim je koristio tehniku koja uključuje sakupljanje jajne ćelije majke čija je mitohondrija nezdrava i donatorske jajne ćelije sa zdravom mitohondrijom, za lečenje neplodnog, a ne para koji ima bolest mitohondrija, piše britanski "Tajms".

Valerij Žukin koji je vodio tim stručnjaka, rekao je da su se na taj korak odlučili jer kod dotičnog para nije uspevao uobičajeni način vantelesne oplodnje i dodao da ima još jednu sličnu pacijentkinju koja bi trebalo da se porodi početkom marta.

Metoda je nova i kontroverzna i postavlja etička pitanja, kao na primer kako će se dete dobijeno ovom tehnikom osećati po pitanju toga što ima DNK tri osobe.

"Pronuklearni transfer je veoma eksperimentalan i nije doveksperimentalan i nije dovoljno istražen niti naučno dokazan. Mi bismo bili veoma oprezni kada je u pitanju usvajanje ove metode za poboljšavanje rezultata vantelesne oplodnje", rekao je predsednik Britanskog društva za plodnost, profesor Alan Balen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.