Ratifikacija istorijskog sporazuma Ukrajine i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija "istorijskog" sporazuma Ukrajine i EU

Ukrajinski i Evropski parlament danas će ratifikovati sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, ali umesto u novembru ove godine stupiće na snagu 1. januara 2016.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko nazvao je dan potpisivanja sporazuma "istorijskim", preneo je BBC.

Poslanici ukrajinskog i evropskog parlamenta potpisaće 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ali, primena sporazuma o slobodnoj trgovini - delu tog paketa - biće odložena do početka 2016. godine, između ostalog i zbog pritiska Rusije, navodi BBC.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su u ponedeljak kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji do 2016., što je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu.

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič suspendovao je potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU u novembru 2013., što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u februaru 2014.

Sporazum o pridruživanju sa EU konačno je, 27. juna ove godine, potpisao novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.