Primirje u Ukrajini samo na papiru

Izvor: VOA, 17.Feb.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primirje u Ukrajini samo na papiru

I proruski pobunjenici i ukrajinska vojska odbijaju da povuku teško naoružanje iz strateški važnog grade Debaljceve, koji je pod kontrolom snaga zvaničnog Kijeva, ali opkoljen separatističkim borcima.

Iako je primirje, koje je stupilo na snagu u nedelju, dovelo do smanjenja nasilja u većem delu ratne zone, u Debaljcevi se borbe nastavljaju nesmanjenom žestinom.

Prema odredbama sporazuma postignutog prošle nedelje u Minsku, obe strane trebalo je danas da >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << počnu da povlače svoje teško naoružanje iz Debaljceve. Međutim, rok je došao i prošao, a i vojska i pobunjenici inistiraju da neće biti prvi koji će povući takav potez.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko potvrdio je da je u borbama, uglavnom u okolini Debaljceve, u poslednja 24 sata stradalo pet ukrajinskih vojnika, dok je devet ranjeno.

"Upravo sam dobio poslednje informacije iz Debaljceve. U ovom trenutku, nastavljaju se žestoke borbe u okolini grada, traje sukob u blizini železničke stanice, ali naši vojnici uspevaju da zadrže svoje položaje i s punim pravom odgovaraju vatrom na pobunjenike, kako bi sačuvali pozicije koje drže već mesecima", rekao je Lisenko.

Separatisti tvrde da su zauzeli delove Debaljceve i da su se pojedini ukrajinski vojnici predali, ali zvanični Kijev – iako potvrđuje da su neki od vojnika zarobljeni posle zasede – demantuje da su pobunjenici preuzeli kontrolu u pojedinim delovima grada. Jedna od brojnih granata pogodila je gasovod u blizini Debaljceve i izazvala veliku eksploziju. Ukrajinski vojnici za nepoštovanje primirja okrivljuju separatiste.

"Konačno smo počeli da odgovaramo na vatru, jer je postalo nemoguće. Juče su nas zasipali granatama, a mi smo poštovali naređenje da održavamo primirje. Ali to je nemoguće, naši ljudi ginu – kakav je to prekid vatre. Zato smo danas počeli da uzvraćamo", rekao je jedan pripadnik ukrajinske vojske.

Prekid vatre treba da nadgledaju posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ali im pobunjenjici do sada nisu dozvolili da da se približe Debaljcevi. Nemačka je danas saopštila da se sa liderima Ukrajine i Rusije dogovorila da dozvole posmatračima OEBS-a pristup gradu pod opsadom.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.