Porošenko proglašava mir u petak

Izvor: RTV Pink, 04.Sep.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko proglašava mir u petak

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da će u petak u 11.00 po srednjoevropskom vremenu proglasiti primirje u istočnom delu države.



Jedini uslov za to je da se najavljeni sastanak Kontakt-grupe u Minsku oko pronalaženja rešenja za sukobe održi u petak. Porošenko je svoju odluku objavio na marginama samita NATO u Velsu, međutim, prema nezvaničnim informacijama, kod Marijupolja se vode velike borbe između ukrajinskih i proruskih snaga. Izveštači >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << sa lica mesta su objavili fotografiju oklopnog vozila u plamenu, za koji tvrde da pripada ukrajinskoj vojsci i da ga uništile ruske snage. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas sukobljene strane u Ukrajini da uvide svoju odgovornost prema narodu - da zaustave rat i da otpočnu pregovore, ističući da očekuje da čuje njihova reagovanja na plan u sedam tačaka ruskog predsednika Vladimira Putina . ?Insistiraćemo na prekidu vatre, to je sada najvažnije. Civilno stanovništvo predugo pati. To je neprihvatljivo. Svi odgovorni političari u Kijevu i na jugoistoku moraju da prihvate svoju odgovornost prema narodu da zaustave rat i da otpočnu pregovore?, rekao je Lavrov, prenela je agencija Itar tas s. Lavrov je upozorio da su snage koje podržavaju radikalne korake u Kijevu ne samo odgovorne za nastavak nasilja, nego i da sumnjaju u delovanje ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. ?Oni koji sada vode u ratni pohod, podržavajući radikalne elemente, uzimaju na sebe veliku odgovornost ne samo za nastavak krvoprolića, nego i podvrgavaju sumnji ono što čini ukrajinski predsednik. Nadam se da će u Vašingtonu i evropskim prestonicama, koje su sada bukvalno opijene antiruskom retorikom, ovo razumeti?, naveo je Lavrov. On je ocenio da zahtevi pobunjenih građana na jugoistoku Ukrajine nisu previše visoki i da su ?normalni za evropske zemlje?. Lavrov je uoči sutrašnjeg sastanka kontakt grupe u Minsku rekao da je Moskva spremna da obrazloži plan u sedam tačaka o ukrajinskoj krizi, koji je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, ali da pre svega želi da čuje reagovanja zaraćenih strana na taj plan. Ruski ministar osvrnuo se na informacije o mogućim izmenama u osnivačkom dokumentu Saveta NATO - Rusija, rekavši da jednostrana revizija ne bi bila ispravna ?ni tehnički, a ni pravno?. ?Ovaj dokument izradile su sve zemlje koje su uključene u Savet NATO-Rusija. Jednostrano može samo da se izađe iz Saveta?, objasnio je Lavrov. Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije danas na otvaranju samita NATO u Velsu da ?Rusija napada Ukrajinu? zbog čega je ocenio da je prekršila osnivački akt, ali je najavio da će ostati otvoren kanal za politički i diplomatski dijalog sa Moskvom.

Nastavak na RTV Pink...






Povezane vesti

Porošenko proglašava mir u petak

Izvor: OkRadio.rs, 04.Sep.2014

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je u Velsu da će u petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu proglasiti primirje u istočnom delu države. Jedini uslov za to je da se najavljeni sastanak Kontakt-grupe u Minsku radi pronalaženja rešenja za sukobe održi u petak.   Porošenko...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.