Porošenko objavio „rat“ oligarsima

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2015, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko objavio „rat“ oligarsima

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u Kijevu da neće dopustiti oligarsima da „prave haos“ u Ukrajini. Lider države koja se suočava sa velikom krizom reagovao je posle ostavke guvernera oblasti na istoku Ukrajine, milijardera Igora Kolomojskog, zbog spora s vladom u Kijevu. „Kao predsednik, neću dozvoliti sukob unutar vlasti. Moj prioritet je borba protiv oligarha“, rekao je Porošenko u intervjuu privatnoj televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ICTV. Kolomojski, koji je finansirao i dobrovoljačke jedinice za borbu sa ustanicima u Donbasu, podneo je ostavku na mesto guvernera Dnjepropetrovska. Ukrajinska vlada je prošle nedelje, u nastojanju da oslabi uticaj ukrajinskih oligarha, u parlamentu progurala zakon koji se u osnovi svodi na preuzimanje kontrole nad naftnom i gasnom kompanijom u kojoj Kolomojski ima značajan udeo. On je reagovao slanjem naoružane grupe s namerom da zauzme kancelarije dve energetske kompanije u Kijevu. Bivši guverner Dnjepropetrovska je i ranije koristio nasilnu taktiku u svojim poslovnim aktivnostima. Ukrajinski tajkun najveći donator fondacije Klintonovih Kolomojski je, takođe, svoje bogatstvo, koje Forbs procenjuje na 1,3 milijarde dolara, koristio za finansiranje dobrovljačkih odreda za borbu na istoku Ukrajine. Mada su te jedinice bile pod kontrolom vlade, on je i dalje imao značajan uticaj na njih. Ukrajinski tajkuni su se obogatili 1990-ih godina, pošto je Ukrajina stekla nezavisnost, i otvoreno koristili svoje ogromno bogatstvo za uticaj na političare i vladu. I sam Porošenko je milijarder i još nije odustao svog posla u industriji čokolade uprkos izbornim obećanjima da se više neće baviti biznisom ako postane predsednik države. (Izvor: sputniknews.com)

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fašista na čelu ukrajinskog Ministarstva odbrane

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je vođi fašističkog pokreta Desni sektor i poslaniku Vrhovne rade Ukrajine Dmitriju Jarošu mesto u Ministarstvu odbrane ove zemlje, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko u programu ukrajinske televizije Peti kanal...-...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.