Porošenko: Nasilje u Kijevu je nož u leđa

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Nasilje u Kijevu je nož u leđa

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je danas da oni koji stoje iza sukoba u Kijevu zaslužuju strogu kaznu i nazvao nasilje u ukrajinskoj prestonici "zabijanjem noža u leđa".

"To je bio antiukrajinski čin za koji svi koji su ga organizovali, bez izuzetka - svi predstavnici političkih snaga - treba da budu strogo kažnjeni", naglasio je Porošenko u televizijskom obraćanju, prenosi AFP.

Porošenko je takođe rekao da vladajuća koalicija u parlamentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće biti izmenjena posle glasanja o ukrajinskom Ustavu.

"Ne verujte u bilo kakve spekulacije po ovom pitanju. Koalicija nastavlja s radom jer je to za Ukrajinu neophodno, uprkos dešavanjima ispred zgrade parlamenta", poručio je Porošenko, komentarišući glasanje o amandmanima na Ustav.

Jedna osoba je poginula, a približno stotinu ljudi je povređeno u današnjim sukobima ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) između pripadnika policije i učesnika mitinga protiv usvajanja izmena Ustava, koje se odnose na centralizaciju.

Sukobi u Kijevu izbili su pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav, koji se odnose na decentralizaciju.

Prema izveštajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, prskajući ih suzavcem.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Rusija, Nemačka i Mogerini osudili nasilje u Kijevu

"Povodom onoga što se dogodilo u Kijevu, mogu da kažem da smo, naravno, zabrinuti zbog takvog nasilja. Prirodno, osuđujemo takve manifestacije nasilja i smatramo da su neprihvatljive", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Peskov, međutim, nije želeo da komentariše usvajanje izmena ukrajinskog Ustava, zbog kojeg je ispred zgrade parlamenta i došlo do sukoba.

"Po prvi put, uzdržaću se od komentara ovog pitanja. Potrebno nam je više vremena", rekao je Peskov novinarima.

"U svakom slučaju, sve što se tamo dešava smatramo unutrašnjom stvari Ukrajine", dodao je on,a prenosi Tass.

Povodom sukoba u Kijevu oglasila se i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, poručivši da glasanje u parlamentu ne bi trebalo da omete nasilje.

"Današnji događaji su veoma zabrinjavajući", naglasila je Mogerinijeva, prenosi AFP.

Ona je istakla da je glasanje, ključni deo mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog u februaru, "važan korak", kao i da će amandmani na Ustav olakšati njegovo sprovođenje.

Nemačke vlasti ocenile su kao "neprihvatljivo" nasilje koje se dogodilo u Kijevu.

"Najoštrije osuđujemo krvave nerede ispred parlamenta u Kijevu. Nasilje na ulicama je nedopustivo, a nasilje zbog odluka parlamenta je još gore", saopštilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.