Porošenko: Kremlj je želeo smrt Njemcova

Izvor: Kurir, 01.Mar.2015, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Kremlj je želeo smrt Njemcova

Ukrajinski predsednik za likvidaciju Borisa Njemcova optužio Rusiju, istražitelji veruju da iza atentata stoje Ukrajinci ili islamisti

MOSKVA - Ruski opozicionar Boris Njemcov ubijen je preksinoć jer je planirao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u konflikt u Ukrajini, tvrdi Petro Porošenko, ukrajinski predsednik. S druge strane, istražitelji u Moskvi kažu da je moguće da iza ubistva stoje Ukrajinci ili radikalni islamisti.

Porošenko je odao počast >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Nemcovu i rekao da je razgovarao s njim pre nekoliko sedmica.

- Nemcov je predstavljao most između Ukrajine i Rusije. Metak-ubica je to uništio. Mislim da to nije bilo slučajno. Ne sumnjam da će ubice biti kažnjene, pre ili kasnije. On je rekao da će otkriti uverljive dokaze o umešanosti ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Neko se ovoga veoma plašio... Oni su ga ubili - rekao je Porošenko.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da je moguće da ubistvo Nemcova predstavlja i „provokaciju“.

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov se svojom izjavom povodom smrti Nemcova nadovezao na ocenu da je ubistvo - provokacija.

- Ovo je pokušaj da se situacija zakomplikuje, možda čak da se destabilizuje situacija u zemlji - rekao je on.

Nemcov je često napadao neefikasnost Putinovih vlasti, strahovitu korupciju i politiku Kremlja prema Ukrajini. Britanski Indipendent preneo je izjavu Nemcova koju je ovaj dao 10. februara za ruski sajt Sobesednik.

- Bojim se da će me Putin ubiti. Verujem da je on pokrenuo rat u Ukrajini. Baš ga ne volim. Ako žele da ubiju, ubiće - rekao je tad Nemcov.

Njegovi prijatelji kazali su da je primio anonimne pretnje smrću preko interneta.

MISTERIJA  Lepa Ukrajinka svedok ubistva u Moskvi

MANEKENKA VIDELA UBICU

U trenutku ubistva Borisa Njemcova s njim je bila dvadesettrogodišnja manekenka Ana Durickaja iz Kijeva, tako da je ona jedini svedok svirepog ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je večerala s opozicionarom u restoranu tržnog centra GUM na Crvenom trgu. Nakon toga su izašli na ulicu i krenuli peške. Dok su šetali mostom, prišao im je automobil iz kojeg je ispaljeno nekoliko metaka, od kojih su četiri pogodila Njemcova u leđa.

Policija trenutno ispituje očevice.

- Osim Njemcovljeve poznanice, ima i drugih svedoka koji daju iskaz. Nema sumnje da je zločin pažljivo planiran, a istraga ide u više pravaca - saopštio je ruski istražni biro.

REAGOVANJA ŠEFOVA Država na brutalno ubistvo ruskog opozicionara

Vladimir Putin, ruski predsednik

Njemcov je ostavio trag u istoriji Rusije, u politici i javnom životu, radeći na važnim pozicijama u teškom periodu tranzicije. Uvek je otvoreno i iskreno zastupao svoje stavove i branio svoje gledište. Biće učinjeno sve da organizatori i izvršioci ubistva budu kažnjeni.

Dmitrij Medvedev, ruski premijer

Šokiran sam surovim i ciničnim ubistvom Borisa Njemcova. Ovo je lična tragedija za njegovu porodicu i prijatelje. To je veliki gubitak za naše društvo, čije je slobode i interese on uvek branio. Delovao je otvoreno, dosledno i nikad nije izdao svoje ideale.

Barak Obama, američki predsednik

SAD osuđuju brutalno ubistvo ruskog opozicionara i od ruskih vlasti traži hitnu, nepristrasnu i transparentnu istragu i da odgovorne privedu pravdi. Ruski narod je izgubio jednog od najelokventnijih i najpredanijih branilaca njegovih prava.

Angela Merkel, nemačka kancelarka

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin mora da izvede ubice Njemcova pred lice pravde. On mora da učini sve da ubistvo bude rasvetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili.

Fransoa Oland, francuski predsednik

Ubistvo Borisa Njemcova, bivšeg zamenika premijera i opozicionog političara, jeste ubistvo iz mržnje. On je bio hrabar i neumoran branilac demokratije, koji je bio privržen borbi protiv korupcije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.