Poljska bojkotuje rusku kulturu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska bojkotuje rusku kulturu

Poljska je odlučila da zbog ukrajinske krize bojkotuje rusku kulturu i otkazala je zajedničkiprojekt desetina poljskih i ruskih kulturnih institucija i umetnika -2015. kao godinu poljske kulture u Rusiji, a ruske u Poljskoj.

U napetoj atmosferi nema uslova za dijalog: Radoslav Šikorski

 

 

"U vezi sa sankcijama Evropske unije zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukrajine, odložen je plan da se održi 'Godina Poljske u Rusiji i Rusije u Poljskoj' ", kazao je za današnju Žečpospolitu šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

 

"Takva je odluka poljske vlade. Susreti umetnika trebalo bi da spajaju, a ne razdvajaju. U sadašnjoj napetoj atmosferi nema uslova za dijalog", potvrdila je obustavljanje projekta portparol poljske vlade Malgožata Kidava Blonjska.

 

Ona je potvrdila da je na odluku da Poljska pribegne kulturnom bojkotu Rusije uticalo obaranje malezijskog putničkog aviona nad Ukrajinom.

 

Odluku vlade pozdravio je poljski glumac Danijel Olbrihski, popularan u Rusiji gde je čest gost festivala.

 

"Još u maju su umetnički krugovi nagovarali premijera Donalda Tuska da sačeka da se Rusija smiri. Sada više nema na šta da se čeka, posebno što i ruski umetnici i veliki deo Rusa podržava ponašanje Putina prema Ukrajini", kazao je Olbrihski.

 

Kulturnom bojkotu usprotivio se režiser Kšištof Zanusi, posebno što, recimo, Velika Britanija, bez obzira na oštre reči svog premijera Dejvida Kamerona, nije otkazala Godinu kulture Rusije koja je u toku u toj zemlji.

 

"Iako odlučno ne odobravam to šta danas radi Rusija u Ukrajini, ipak sam za to da se Godina kulture održi, možda ne kao državna manifestacija, već kao susreta umetnika", kazao je za Žečpospolitu Zanusi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.