Poljaci (narod) oprema Ukrajince šlemovima i pancirima

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci (narod) oprema Ukrajince šlemovima i pancirima

Poljski carinici prestali su da žmure na Ukrajince i Poljake koji kao dobrovoljci švercuju vojne šlemove i pancir prsluke u Ukrajinu i sada plene isporuke nevladinih organizacija iz obe zemlje za vojnike i dobrovoljce koji se bore protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Poljski šverceri našli rupu u zakonu. Svakog dana u Ukrajinu stiže oprema

 

Šlemove i pancir prsluke polulegalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prebacuju u Ukrajinu i dosadašnji sitni šverceri koji su se do eskalacije sukoba u Ukrajini bavili votkom i cigaretama.

 

Od februara ove godine, na apel dobrovoljačkih udruženja u Ukrajini, koristeći "rupu" u poljskim zakonima koji dozvoljavaju da se bez dozvole nadležnih ministarstava izveze komplet za ličnu upotrebu, do sada je prebačeno nekoliko hiljada takvih kompleta, po ceni od 1.600 dolara za svaki. Kupovinu dobrovoljnim prilozima finansiraju sponzori - građani i nevladine organizacije.

 

Pošto je šverc uzeo maha i nema dana da sa poljske strane ne stiže autobus s legalno kupljenim šlemovima i prslucima, a na ukrajinskoj već čekaju dobrovoljci, čak i starije žene ili porodice s decom da preuzmu i prebace svako po jedan dozvoljeni komplet, poljski carinici su počeli da opremu plene.

 

Poljsko tužilaštvo povelo je istragu zbog šverca dva kontigenta: jednog u kojem su na graničnom prelazu Hrebene zaplenjena 42 pancir prsluka, a ranije i 550 šlemova na prelazu Zošin.

 

"Izvoz opreme i oružja bez dozovole Ministarstva privrede je prestup za koji preti do 10 godina zatvora. Nema veze kome je bila namenjena. Kako da znamo da će zaista biti isporučene nacionalnoj gardi?", rekao je tužilac Miroslav Buček.

 

"Nadamo se da će istraga biti zaustavljena. To nije bio šverc već spontana akcija pomoći susedima. Trkamo se sa vremenom a po nekoliko meseci traje da se dobije dozvola ministarstva i jako teško se dobija", kazao je poljskom listu Tomaš Čuvara iz fondacije Otvreni dijalog čiji prsluci su zaplenjeni na prelazu Hrebene.

 

Otvoreni dijalog je poljska nevladina organizacija aktivista za ljudska prava i podršku demokratiji u zemljama bivšeg istočnog, sovjetskog bloka a u Ukrajinu pre svega šalje lekove i medicinsku opremu i materijal.

 

Čuvari je za pravo dao danas ministar odbrane Tomaš Šemonjak koji je potvrdio poljskom radiju da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko u telefonskom razgovoru ovih dana molio poljskog premijera Donalda Tuska da carina prestane da blokira te isporuke šlemova i prsluka.

 

"To nije smrtonosno oružje. Šlemovi i prsluci služe za ličnu zaštitu. Nema razloga da carina izvoz blokira", kazao je Šemonjak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.