Pobunjenici: Imali smo sistem Buk

Izvor: B92, 23.Jul.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici: Imali smo sistem Buk

Donjeck -- Ukrajinski vođa pobunjenika Aleksandar Hodakovski potvrdio je za Rojters da proruski separatisti imaju raketni sistem Buk.

U intervjuu za Rojters, Hodakovski, komandant bataljona Vostok, priznao je prvi put otkako je avion oboren u istočnoj Ukrajini da pobunjenici poseduju raketni sistem Buk.

On je takođe rekao da Buk možda potiče iz Rusiji, kao i da postoji mogućnost da je posle obaranja aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vraćen u Rusiju kako bi bio uklonjen dokaz o njegovm prisustvu.

Pre obaranja malezijskog putničkog aviona, proruski separatisti su se hvalili kako poseduju raketni sistem Buk.

Međutim, posle nesreće, samoproglašena Narodna Republika Donjeck je u više navrata negirala da je ikada posedovala tu vrstu oružja.

Aleksandar Hodakovski smatra da je Kijev kriv zbog ovog događaja.

"Oni su znali da je Buk postojao i da će biti raspoređen u toj oblasti. Ukrajina je dobila pravovremene dokaze da pobunjenici imaju ovu tehnologiju i da su im je dali Rusi. Oni su isprovocirali korišćenje ovog oružja protiv civilnih aviona", rekao je Hodakovski.

On je Rojtersu ispričao da su kobnog dana ukrajinski vojni avioni leteli područjem kojim su leteli i civilni avioni.

"Čak i ako je tu bio Buk, čak i ako je korišćen, Ukrajina je uradila sve kako bi se osiguralo da civilni avion bude pogođen", tvrdi Hodakovski.

Pre obaranja malezijskog aviona, proruske snage su se, kako navodi Rojters, hvalile da su dobile rakete Buk, koje mogu da pogode letelicu na velikoj visini, ali posle tog događaja samoproglašena Narodna Republika Donjeck u više navrata je tvrdila da nikada nije imala takvo oružje.

Od pada aviona se vodi debata o tome ko je ispalio raketu koja ga je oborila u području u kojem se ukrajinske snage bore protiv pobunjenika. Vašington veruje da su proruske snage najverovatnije greškom pogodile malezijski avion, ne znajući da je u pitanju civilni let.

Ostali lideri proruskih snaga tvrde da te snage nisu oborile putnički avion, a Rusija je odbacila navode o umešanosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobunjenici potvrdili da imaju raketni sistem Buk

Izvor: Blic, 23.Jul.2014

Ukrajinski vođa pobunjenika Aleksandar Kodakovski potvrdio je za Rojters da proruski separatisti imaju raketni sistem Buk...U intervjuu za Rojters, Kodakovski, komandant bataljona Vostok, priznao je prvi put otkako je avion oboren u istočnoj Ukrajini da pobunjenici poseduje raketni sistem Buk...On...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.