Ostavka premijera Jacenjuka: Bekstvo s „broda koji tone

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka premijera Jacenjuka: Bekstvo s „broda koji tone

26.07.2014. -

Premijer-ministar Ukrajine Arsenij Jacenjuk je s tribine Vrhovne rade (parlamenta) objavio da daje ostavku. Ovo se desilo odmah posle raspada vladajuće parlamentarne koalicije: iz nje su istupili stranka UDAR bivšeg boksera Vitalija Klička i desničarsko-nacionalistički savez „Sloboda“. Ako se u roku od mesec dana ne pojavi nova većina (minimum 226) poslanika, predsednik Porošenko ima prava da raspusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Radu. Mogući datum izbora je 26. oktobar. Stručnjaci kažu da će se izborna kampanja odvijati u uslovima političkog haosa.

„Premijer je slikovito formulisao ostavku“, „Odlazak po sopstvenoj želji podseća na predstavu“, „Histerija“ – ovakvim izrazima ukrajinski mediji ocenjuju najnovije događaje. I navode, na primer, ocenu lidera najveće frakcije „Batkivščina“ (odnosno, pripadnika Jacenjukove partije) Sergeja Soboljeva: „Izazvana je velika kriza, započet je rat svih protiv svih. Zemlja je dovedena na ivicu defolta, izazvani su haos i nered u sistemu državne uprave.“

Izvršna i zakonodavna vlast Ukrajine je zaista paralisana, slaže se direktor Centra za evroazijska istraživanja Vladimir Kornilov:

- Ne mislim da će neko sad raditi na stvaranju nove koalicije, pošto to nema nikakvog smisla za one koji u Radi imaju neku težinu. Glavne stranke, propredsedničke snage će, naravno, činiti sve kako bi što pre održale izbore, pošto nisu sigurne da će kasnije uopšte moći da odigraju neku značajnu ulogu na političkoj sceni.

Formalni razlog za ostavku premijera predstavlja raspad parlamentarne koalicije. Međutim, neposredan povod za Jacenjukov demarš jeste odbijanje Rade da podrži inicijativu kabineta koja ima za cilj popunjavanje državne blagajne i nastavak plaćanja takozvane antiterorističke operacije na jugoistoku zemlje. Između ostalog, i znatno povećanje PDV i porez na vađenje ruda, kao i istovremeno smanjenje državnih rashoda za penzione i socijalne programe, na primer, slanje radnika budžetskog sektora na dva meseca neplaćenog odmora.

Tako da u datoj situaciji ostavka Jacenjuka predstavlja jednostavno sledeću fazu nakon raspada parlamentarne koalicije, ističe predsednik Centra za sistemske analize i prognoziranje Rostislav Iščenko:

- Od strane Jacenjuka to može biti još i politički potez, zato što, u principu, treba bežati s broda. Ali ne mislim da je Jacenjuk toliko pronicljiv. U datoj situaciji on je jednostavno postupio onako kako treba da postupi jedan od lidera stranke uoči parlamentarnih izbora. Odnosno, treba ostaviti prijatne uspomene o sebi – eto, on je pošteno postupio. Može se reći da je započeo predizbornu trku.

Kako ističe ukrajinska agancija UNIAN u poslednje vreme o neizbežom raspuštnju Rade nije govorio samo onaj ko je lenj. Parlament od marta nije doneo nijednu sistemsku odluku. A predlozi vlade u pogledu budžeta, indirektno upućeni MMF (Fond je obećao kredite u razmenu za smanjenje državnih troškova) izazvali su očekivano negativnu reakciju u društvu. Spoj dva faktora – potrebe za novim izborima i nepopularnosti smanjenja budžeta – predodredio je tok razvoja događaja. Jacenjuku je bilo jednostavnije upravo da ode – i da bi sačuvao obraz pred MMF i da bi komforno započeo izbornu kampanju opravši ruke u slučaju konačnog kraha ukrajinske ekonomije.

U svakom slučaju, stručnjaci ostavku Jacenjuka nazivaju „podmetanjem noge“ predsedniku Petru Porošenku. Premijer je svu odgovornost prebacio na šefa države, smatra ukrajinski poslanik Oleg Carjov.

- Petar Porošenko je veoma želeo da Arsenije Jacenjuk na parlamentarnim izborima predvodi njegovu stranku „Solidarnost“. Jacenjuk je to do kraja izbegavao. I to nije slučajno. Protivrečna situacija u ekonomiji je vrlo složena i vezivati svoju sudbinu s Petrom Porošenkom... Sve treba ozbiljno odmeriti kako bi se donela ovakva odluka.

Za Petra Porošenka je važno da stekne kontrolu nad parlamentom, a preko njega i nad vladom. Pobeda partije „Solidarnost“ na izborima za Radu odvezaće predsedniku ruke. Po informacijama koje su procurile u medije, Jacenjuk se još sasvim nedavno s Porošenkom dogovarao o svojoj „političkoj budućnosti“ u kontekstu prevremenih izbora. Ali se zatim predomislio. Verovatno, poverovavši u sopstvene mogućnosti na izborima, šef „vlade kamikaza“ je odlučio da mu saradnja s predsednikom više nije potrebna.

Po mišljenju niza stručnjaka, jedina politička perspektiva Arsenija Jacenjuka je da se ponovo kandiduje za skupštinu gde ume i voli da govori (pritom je poželjno da to bude u svojstvu opozicije). Drugi posmatrači smatraju da je moguće da će Jacenjuk ponovo želeti da sedne u fotelju premijera.

U svakom slučaju, jasno je da će izborna kampanja u Ukrajini, koja je de facto počela, biti haotična i krajnje populistička po sadržaju predizbornih parola. Na „uzvišene ideale Majdana“ i socijalni mir svi su lako zaboravili.

Irina Ivanova,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko    
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.