Optužnice protiv učesnika nereda u Kijevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice protiv učesnika nereda u Kijevu

Državno tužilaštvo Ukrajine podiglo je optužnice protiv 18 učesnika nereda ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) u ponedeljak, 31. avgusta, saopštilo je tužilaštvo.

U okviru krivične istrage pokrenute zbog događaja 31. avgusta ispred zgrade Vrhovne rade Ukrajine, 18 lica se tereti za zločine, navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Prema podacima tužilaštva, jedan od optuženih se tereti za "ugrožavanje života policijskog službenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i teroristički akt".

 Krivični zakon Ukrajine za takve prestupe predviđa meru strogog zatvora. Ostali zadržani su optuženi za "pretnju ili nasilje nad radnicima policije, masovno kršenje društvenog poretka i javnog reda i mira".

Sud bi trebalo danas da odredi kaznenu meru zadržanima, navodi se u saopštenju.

U utorak je državno tužilaštvo saopštilo da je u događajima u blizini Vrhovne rade 31. avgusta bilo znakova stvaranja zločinačke organizacije, podseća Tas.

Tog dana se više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav okupilo ispred Vrhovne rade u vreme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini.

Došlo je do sukoba između pripadnika policije i učesnika mitinga. Demonstranti su na policiju bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem.

Tri pripadnika Nacionalne garde su preminula od zadobijenih povreda u eksploziji granate, a povređen je ukupno 141 čovek, od kojih je 131 pripadnik policije ili Nacionalne garde, saopštila je policija.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Podignute optužnice protiv 18 učesnika nereda u Kijevu

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2015

KIJEV - Državno tužilaštvo Ukrajine podiglo je optužnice protiv 18 učesnika nereda ispred zgrade ukrajinske Vrhnovne rade (sklupštine) u ponedjeljak, 31. avgusta, saopštilo je tužilaštvo...U okviru krivične istrage pokrenute zbog događaja 31. avgusta ispred zgrade Vrhovne rade Ukrajine, 18...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.