Ofanziva na Donjeck i Lugansk

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva na Donjeck i Lugansk

Dva civila poginula u novom granatiranju Donjecka. Čuju se eksplozije na istoku Ukrajine. Vojska obnovila ofanzivu na Lugansk. Petro Porošenko upozorio da bi Ukrajina mogla da sklizne u "potpuni rat".

19.00 - Porošenko: Napori da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine stigli su blizu tačke sa koje nema povratka, neuspeh mogao da dovede do potpunog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rata.

15.07 – Poginula najmanje dva civila u novom granatiranju Donjecka. Obnovljena ofanziva ukrajinske vojske u Luganskoj oblasti, javlja Tanjug.

14.05 – Ruski regionalni poslanik Lev Šlosberg u bolnici zbog povrede glave. Šlosberg napadnut jer je bio na tajnoj sahrani ruskog vojnika, koji je navodno poginuo u Ukrajini, prenosi Tanjug.

12.15 – Prva grupa od oko 100 ukrajinskih vojnika povukla se iz opsade kod Ilovajska. Vojnici će narednih dana biti razmenjeni za "ruske komandose u Harkovu", prenose RIA Novosti.

Ukrajinska vojska je nastavila sa ofanzivom u istočnoj Ukrajini, prenosi Tanjug.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorili su u Briselu da se situacija u Ukrajini bliži tački bez povratka i da će Rusija snositi posledice ukoliko hitno ne promeni ponašanje.

"Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka", rekao je Barozo novinarima nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u jučerašnjem telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Barozo je istakao da je prisustvo ruske vojske u Ukrajini neprihvatljivo i poručio Rusiji da ne potcenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana.

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da je situacija od jutros napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično čuju plotuni i eksplozije, javila je ukrajinska agencija UNN.

"Ponovo je iz artiljerijskog oruđa pucano po Petrovskom i Kijevskom rejonu. Obim štete se utvrđuje. Do sada se zna za dva civila poginula u Petrovskom rejonu", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti.

RIA Novosti prenose izjavu predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andreja Lisenka da je ukrajinska vojska počela ofanzivu u Luganskoj oblasti.

"Sprovedena je operativna obrada nekoliko naselja u Slavjanoserbskoj oblasti, a i u selima Krimsko i Sokoljniki. Nastavljaju se aktivne borbe u luganskom pravcu", rekao je Lisenko, tvrdeći da su proruski aktivisti izgubili oko 40 pripadnika.

Lisenko je rekao da ukrajinska vojska nastavlja da se utvrđuje kod Marijupolja na jugu Donjecke oblasti, gde su graničari sa dobrovoljačkim odredima organizovali neprestano patroliranje.

Svi glavni ulazi u Marijupolj su pod pojačanim nadzorom i formirane su jedinice za odbijanje tenkovskih napada.

Mediji izveštavaju da su se aktivisti zauzimanjem Novoazovska približili taktički važnoj poziciji Marijupolja – luci na obali Azovskog mora, a Lisenko tvrdi da su zbog pažnje OEBS-a "teroristi i ruski vojnici zamenili novu tehniku starom i njenu količinu sveli na minimum".

Partija Otadžbina Julije Timošenko odlučila je da započne neophodne procedure za održavanje referenduma o učlanjenju Ukrajine u NATO, istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima 26. oktobra, javile su agencije.

Bivša ukrajinska premijerka je rekla da će danas njena stranka predati Centralnoj izbornoj komisiji prijavu o okupljanju građana na kojoj će biti istaknuta inicijativa, preneo je UNN.

Nakon toga, po zakonu o referendumu, partija će započeti sakupljanje tri miliona potpisa potrebnih za njegovo održavanje, rekla je Timošenkova.

UNN navodi da je Timošenkova uverena da će učlanjenje u NATO zaštititi Ukrajinu od ratnih dejstava.

S druge strane, ministar odbrane "Donjecke Narodne Republike" Vladimir Kononov tvrdi da ukrajinska vojska, bez obzira na predlog da iskoristi humanitarni koridor i izađe iz okruženja kod Ilovajska, pokušava da probije obruč.

"Nekoliko jedinica ukrajinske vojske jutros je počelo da izlazi iz okruženja. Neko na oklopnim transporterima, neko po uništenju svoje tehnike u pešadijskoj formaciji. To nema veze sa humanitarnim koridorom. To je vojna operacija probijanja obruča", rekao je Kononov.

Prema njegovim rečima, za opkoljene pripadnike ukrajinske vojske i dalje postoji mogućnost korišćenja humanitarnog koridora, uz uslov da se razoružaju.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je da se protekle noći iz okruženja kod Ilovajska ka pozicijama ukrajinske Nacionalne garde u Komsomolsku povuklo približno stotinu ukrajinskih vojnika.

Ranije je saopšteno da se ukrajinske snage, koje su opkoljene kod Ilovajska, pripremaju za povlačenje u skladu sa dogovorom koji je postigao ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Agencija RIA Novosti podseća da su ukrajinski bataljoni opkoljeni kod Ilovajska krajem avgusta i da je za situaciju kod Ilovajska Porošenko optužio komandu dve jedinice zbog napuštanja linija odbrane.

Ruska agencija podseća i da je u ponedeljak ukrajinska služba bezbednosti na granici sa Rusijom privela navodno desetoricu ruskih komandosa sa oružjem i dokumentima, a izvor u ruskom ministarstvu odbrane naveo je da su oni patrolirali granicom i slučajno je prešli.

Trenutno se nalaze u jednom od kijevskih pritvora.

Inače, ukrajinska vojska je jutros saopštila da je oboren samo jedan borbeni avion "suhoj 25", a ne četiri, kako su saopštili aktivisti Donjecka.

"Ruski protivvazdušni sistem oborio je borbeni avion Su-25. Pilot je uspeo da se katapultira", navedeno je u saopštenju.

Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov rekao je da događaji u Ukrajini predstavljaju zajedničku nesreću i Rusije i Ukrajine, a i Evrope u celini.

Naveo je da Rusija ne može ravnodušno da gleda na humanitarnu katastrofu i da je potrebno uspostaviti "humanitarni most" između Rusije, Luganska i Donjecka. Ističe i da Rusija ne izvodi nikakva vojna dejstva u Ukrajini.

Na tvrdnje sa Zapada da humanitarna pomoć Rusije predstavlja intervenciju, Antonov je u intervjuu Slovačkoj televiziji i agenciji RIA Novosti rekao da je na jugoistoku Ukrajine humanitarna katastrofa i da to smatraju predstavnici UN.

Antonov je rekao da ruska ministarstva inostranih poslova i za vanredne situacije rade na pronalaženju punkta za prelaz, kako bi se uputila nova pošiljka hrane, vode, lekova i agregata za struju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je "Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije" i najavila da će pitanje mogućeg proširivanja sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini biti rešavano na samitu u Briselu.

"Mnogo smo pričali ovde o Ukrajini. Svi ministri dele zabrinutost zbog ruske agresije. Pozivamo Moskvu da povuče vojnike sa ukrajinske teritorije", rekla je Eštonova, a prenosi Itartas.

Prema njenim rečima, za ukrajinsku krizu ne postoji vojno rešenje, već je "izlaz moguće pronaći samo političkim putem".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Granatiranje Donjecka, ginu civili

Izvor: B92, 30.Avg.2014

Najmanje dva civila poginula su u novom granatiranju Donjecka, a ukrajinska vojska obnovila je ofanzivu u Luganskoj oblasti...Gradske vlasti Donjecka saopštile su da je situacija napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično čuju plotuni i eksplozije..."Ponovo je iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.