Obama i Putin, razgovor bez rezultata

Izvor: RTS, 01.Avg.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Putin, razgovor bez rezultata

Četrnaest osoba ubijeno u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine. Među stradalima deset ukrajinskih vojnika. Više povređenih u artiljerijskom napadu u Donjecku. Putin i Obama različito o ukrajinskoj krizi.

Do sukoba prethodne noći došlo je u blizini mesta gde se srušio malezijski putnički avion.

"Znamo da je poginulo 14 osoba, ali četiri tela još nisu identifikovana, pa ne znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li je reč o ukrajinskim vojnicima ili teroristima", rekao je portparol vojske Oleksij Dmitraškivski.

"Za sada govorimo o oko 10 poginulih ukrajinskih vojnika" u sukobu u gradu Šahtarsku, koji je od mesta avionske nesreće udaljen oko 25 kilometara, prenosi AFP.

Ukrajinska televizija je ranije objavila da je poginulo 20 ukrajinskih vojnika.

Istovremeno, predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Barak Obama razgovarali su u petak o ukrajinskoj krizi, saopštio je Kremlj.

Putin je rekao Obami da su američke sankcije Rusiji "kontraproduktivne", kao i da postojeća situacija ne pogoduje ni jednoj strani. I dalje, stavovi Moskve i Vašingtona su "značajno različiti", ali su obe strane naglasile važnost "hitnog i trajnog prekida vatre".

Bela kuća je, pak, saopštila da je Obama tražio od Pzrina da "prestane da podržava separatiste" na istoku Ukrajine.   

Vojni zvaničnici su rekli da se jedna padobranska jedinica našla na udaru granata i tenkovske paljbe u blizini Šahtjorska.

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene jutros u artiljerijskom napadu na jedno naselje u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, saopštila je pres-služba kancelarije gradonačelnika Donjecka.

Ukrajinske snage su intenzivirale ofanzivu na proruske snage posle obaranja aviona 17. jula kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, navodi Rojters.

Proruske snage su sada potisnute u dva glavna uporišta – gradove Donjeck i Lugansk.

Sjedinjene Države su rekle da su proruske snage verovano oborile avion greškom uz pomoć vojne opreme kojom ih je opremila Rusija, ali proruske snage i Moskva negiraju ovu optužbu i tvrde da je kriva ukrajinska ofanziva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.