OGROMNA ŠTETA: Ukrajinska kriza svet košta 750 milijardi evra?

Izvor: Kurir, 22.Avg.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGROMNA ŠTETA: Ukrajinska kriza svet košta 750 milijardi evra?

Analitičari procenjuju da je zbog paralisanja Ukrajine i međusobnih sankcija Rusije i zemalja Zapada pričinjen veliki udarac globalnoj ekonomiji, a da će posledice biti još teže

KIJEV - Kriza koja već mesecima potresa Ukrajinu iz temelja i zbog koje su Rusija i brojne države Zapada nedavno međusobno uvele sankcije, prema prognozama analitičara dosad je koštala svet stotine milijardi evra, a ukoliko se nastavi, uskoro bi mogla da dostigne i iznos od 750 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << milijardi evra. Zbog te činjenice kriza ostavlja dramatične posledice po globalnu ekonomiju, a na udaru je i Srbija.

Usled drame u jednoj od najvećih evropskih zemalja na međi između EU i Ruske Federacije poremećeno je stanje na svetskim berzama, kao i evropska poljoprivreda. Takođe, strahuje se da će na jesen nastupiti energetska kriza jer veliki broj evropskih zemalja zavisi od ruskog gasa, a on možda više uopšte neće stizati u njih cevovodima preko Ukrajine.

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije i naučni saradnik pri Ekonomskom institutu u Beogradu Ivan Nikolić rekao je za Kurir da svet očekuje da će ukrajinska kriza i ruske sankcije imati negativne posledice, a da se neke već osećaju.

Amerikanac bio uz vojsku Kijeva

UBIJEN BORAC IZ SAD

Mark Paslavski (55), jedini Amerikanac koji se dobrovoljno borio na strani ukrajinske vojske protiv proruskih snaga na istoku zemlje, poginuo je u borbama kod Luganska. Po zanimanju bio je investicioni bankar i veteran, a u aprilu se pridružio takozvanom Donbas bataljonu.

Vest o pogibiji čoveka koji je koristio pseudonim Franko postavio je na svoju Fejsbuk stranicu savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

Inače, u žestokim borbama na istoku Ukrajine juče je vojska iz Kijeva navodno u Lugansku zaplenila dva ruska oklopna vozila s dokumentima koji dokazuju da pripadaju specijalnoj vazdušno-desantnoj diviziji ruske vojske. Međutim, to je zvanična Moskva ubrzo negirala, istakavši da nijedno njihovo vozilo nije palo u ruke Ukrajincima. Istovremeno, proruske snage oborile su u sredu ukrajinski bombarder „suhoj su-25“.

Humanitarna pomoć

RUSKI KAMIONI PREŠLI GRANICU

Prvi kamioni iz konvoja ruske humanitarne pomoći prešli su juče ruski granični prelaz i stigli na ukrajinski prelaz, gde je počela inspekcija tovara. Oni prevoze oko 2.000 tona humanitarne pomoći namenjene stanovništvu na istoku bivše republike SSSR, a odredište im je Crveni krst u gradu Lugansku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.