OEBS zabrinut zbog kršenja primirja

Izvor: B92, 18.Sep.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut zbog kršenja primirja

Šef posmatračke misije OEBS u Ukrajini Ertugrul Apakan izrazio je zabrinutost zbog novog kršenja primirja u Ukrajini navodeći da je više osoba izgubilo život.

"U protekla tri dana je zabeležen povećan broj kršenja primirja“, rekao je on posle sednice Stalnog saveta OEBS i apelovao na sve strane u sukobu da poštuju primirje koje je dogovoreno početkom ovog meseca.

Kršenjem primirja nikuda ne idemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poručio je Apakan dodajući da su pre svega pogođeni regioni Lugansk i Mariupolj.

Na pitanje jednog ruskog novinara kada će posmatračka misija smatrati da je propalo primirje turski diplomata nije želeo da da decidirani odgovor.

Apakan je izrazio uverenje da će njegova misija uspešno ispuniti novi zadatak nadzora granica. On je kazao da se ne radi o nadzoru rusko-ukrajinske granice, već o kritičnim punktovima, na primer u oblasti Luganska.

Tamo će, prema njegovim rečima, dronovi i granične patrole biti primenjeni.

Dogovoreno povećanje broja članova misije na 500 posmatrača, kako je istakao, biće obavljeno u roku od dva meseca, a trenuno se u Ukrajini nalazi 250 posmatrača.

Kritički na dosadašnji tok primirja gleda i ambasador Ukrajine pri OEBS Igor Prokopčuk, koji je kazao da su „separatisti u više navrata prekršili prmirije“.

Od početka primirja imamo 16 mrtvih i 96 povređenih“, preneo je on novinarima dodajući da je potrebno ozbiljno poštovanje primirja.

Ambasador SAD pri OEBS Danijel Baer je kazao da su još nejasni modaliteti u vezi planirane bezbednosne zone duž rusko-ukrajinske granice, ističući da je pre svega otvoreno pitanje kako će to biti primenjeno na ruskoj strani.

On je objasnio da će SAD utrostručiti svoje učešće u misiji OEBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.