Nemačka: Isključivanje struje Krimu – krivično delo Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Isključivanje struje Krimu – krivično delo Ukrajine

24.11.2015. -

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Nemačke Martin Šefer izjavio je da miniranje sistema za elektrosnabdevanje na teritoriji Ukrajine, koji je doveo do isključivanja struje na Krimu, predstavlja zločin koji treba pod hitno istražiti.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina treba da sprovede istragu o miniranju stubova za prenos električne energije na svojoj teritoriji, jer isključivanje struje na Krimu predstavlja krivično delo.

„Napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na objekte infrastrukture u Ukrajini, koji su imali cilj da ostave Krim bez električne energije predstavljaju zločin“, izjavio je nemački diplomata.

„Očekujemo da će nadležni organi Ukrajine to istražiti. Ovime se ne poštuje faktička saglasnost o isporuci električne energije Krimu“, naglasio je Šefer.

Pored toga, Šefer je u svom istupanju potegao temu o sankcijama protiv Rusije i pitanje o problemima u saradnji s Rusijom, dok su na snazi antiruske mere.

Ranije je glavni tužilac Krima Natalija Poklonska saopštila da miniranje stubova za prenos električne energije podleže delovanju krivičnog kodeksa Ruske Federacije.

U Kremlju su izjavili da za sada nemaju informacije o merama koje preduzima Ukrajina radi uspostavljanja snabdevanja Krima električnom energijom. „Mi za sada nemamo nikakve informacije od isporučilaca o tome da li se preduzimaju neke mere, a glavno je da kada oni budu dali rezultat, kada snabdevanje električnom energijom bude obnovljeno, iako mi pozivamo da se obnovi“, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Istovremeno, zamenik ministra energetike Krima Jevgenij Djomin je saopštio da se poluostrvo snabdeva alternativnim energentima za proizvodnju električne energije, pre svega dizel-gorivom.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je izjavio da će isporuka električne energije biti obnovljena u najkraćem roku. „Elektrosnabdevanje Krima će biti obnovljeno za nekoliko sati, kada remontne brigade završe posao“, rekao je ruski ministar.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.