„Nema ništa što bi zaustavilo Ruse“

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nema ništa što bi zaustavilo Ruse“

Maja Pandžikidze smatra da je zabrinutost istočnoevropskih zemalja zbog delovanja Rusije shvatljivo, jer nije ništa pronađeno „šta bi moglo zaustaviti Rusiju“.

„Posmatrajući danas dogadjaje u Ukrajini mogu razumeti zabrinutost. Niko nije mogao da veruje da je tako nešto bilo moguće, da će Rusija pokušati da destabilizuje Ukrajinu i anektira Krim, kao i da još ništa nije pronadjeno što bi moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zaustaviti Rusiju“, objasnila je ministarka inostranih poslova Gruzijeu intervjuu agenciji APA.
Pandžikidze je izrazila nadu da neće doći do daljih konflikata i ocenjuje da je teško reći da li Rusija sledi „evroazijsku ideologiju“.
Ona je, kao apsurdno, okarakterisala argument Moskve da deluje u drugim zemljama u cilju zaštite ruske manjine, rekavši da, na primer, u Gruziji, manjine nisu tlačene ni zapostavljene.
„Ne postoji ništa što bi ugrozilo identitet tih ljudi, njihovo samoopredeljenje ili bilo šta drugo. Zato je to kao razlog za vojnu intervenciju apsurdno. Manjine u Gruziji nisu ugrožene“, podvukla je šefica gruzijske diplomatije.
Takodje, prema njenom mišljenju, ni NATO ne predstavlja nikakvu opasnost po Rusiju.
Granice Rusije su najbolje zaštićene sa severa, sa baltičkim članicama NATO, jer one mogu da pruže bezbednost, stabilnost i demokratiju. Takodje i ekonomsko približavanje Gruzije EU nije negativna po Rusiju, pošto se trgovina sa Gruzijom predstavlja samo mali delić ruske privrede“, ukazala je Pandžikidze.
Ona je dalje izrazila nadu da će Gruzija uspeti da ponovo u sklop svoje teritorije integriše Abhaziju i Južnu Osetiju.
Nadam se da će do toga doći brže nego što se očekuje. Za par godina ćemo jasno osetiti privredni napredak u Gruziji, a I demokratski razvoj se nastavlja. Ekonomska integracija sa EU će, najverovatnije, već iduće, ili za dve godine, pokazati rezultate. Ne želim da govorim o vremenskim rokovima, ali očekujem da će za par godina Gruzija izgleda potpuno drugačije I da će svake godine rasti njena atraktivnost”, objasnila je Pandžikidze uz nadu da će ta atraktivnost privući Abhaziju I Južnu Osetiju.
Stanovnici Abhazije i Južne Osetije trenutno žive u izolaciji pod teškim uslovima, kršnju ljudskih prava, bez ikakve privrede i potpune zavisnosti od Rusije, ukazala je šefica gruzijske diplomatije.
Pandžikidze je rekla da je njena zemlja u svakom trenutku spremna da pristupi NATO.„Pitanje je samo da li je NATO spreman“, kazala je ona dodajući da je Gruziji za članstvbo u EU potrebno tri godine da ispuni sve kriterijume.
Nadam se da ćemo za tri, četiri ili pet godina zemlju dovesti ekonomski na taj nivo da ćemo biti spremni da podnesemo zahtev za članstvo u EU“, objasnila je Pandžikidze.
Izvor: tanjug.rs
The post „Nema ništa što bi zaustavilo Ruse“ appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.