Nastavak pregovora o gasu nakon zastoja

Izvor: VOA, 30.Okt.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora o gasu nakon zastoja

Pregovori Ukrajine i Rusije u Briselu, u kojima posreduje Evropska unija, o isporuci gasa Kijevu prekinuti su rano jutros zbog zahteva Moskve da ukrajinske vlasti i evropski zvaničnici prvo postignu sporazum o načinu plaćanja gasa. To obuhvata i neplaćene račune u iznosu od, kako navodi Kremlj, pet milijardi dolara.

Očekuje se da će razgovori biti nastavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kasnije danas. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da je Kijev spreman da plati dug Moskvi, nakon što dve strane potpišu sporazum. Jacenjuk je na sastanku vlade istakao da će Ukrajina platiti 378 dolara za hiljadu kubika za nove isporuke gasa do kraja godine, te 365 dolara u prvom kvartalu naredne.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da je sporazum „na dohvat ruke“ i pozvao Ukrajinu i Rusiju da iskoriste ovu priliku i zaključe pregovore.

Evropska unija prethodno je navela da će Ukrajina isplatiti Rusiji 1,45 milijardi dolara do kraja oktobra i 1.65 milijardi do kraja tekuće godine. Moskva je tražila novac unapred za ponovnu isporuku gasa za zimu, dok je Kijev naveo da prikuplja novac za zaostali dug.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Balkan i gasni triler: moguće obustave, ali bez potpunog smrzavanja

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014

30.10.2014. -..Nastavak pregovora između Rusije, Ukrajine i EU po pitanju isporoke gasa, bila je tema konferencije za štampu, koju je organizovala MIA „Rosija sevodnja“. Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz Moskve i Kijeva...Kako je istaknuto, usaglašena je „zimska cena“ za Ukrajinu...

Nastavak na Vostok.rs...

Gasprom: Delegacija RF će biti na pregovorima o gasu

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2014, 10:47

30.10.2014. -..Gasprom je potrvrdio da je ruska delegacija krenula u Brisel na nastavak pregovora u formatu EU-Ukrajina-RF o isporuci gasa...Pregovori će se nastaviti danas...Posle jučerašnjeg dela pregovora, delegacija RF se vratila u Moskvu. Ukrajinska vlada je danas odobrila trilateralni protokol,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.