Narodna vojska DNR je na ivici pune borbene gotovosti

Izvor: 011vodič.com, 05.Maj.2015, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna vojska DNR je na ivici pune borbene gotovosti

„Kijevske snage su sinoć izvele moćno granatiranje, skoro kao u vreme sveobuhvatnih neprijateljstava na teritoriji Donjecke Narodne Republike“, rekao je predstavnik DNR u Kontakt grupi Denis Pušilin.
„Proteklu noć, zbog provokacija kijevskih snaga, Narodna vojska DNR je bila na ivici pune borbene gotovosti za nastavak neprijateljstava. Sve je bilo tako ozbiljno. Gađali su nas projektilima kalibra 120, 122 mm i više, što predstavlja kršenje Minskog sporazuma“, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << je Pušilin.
Kijev: Poginuo jedan vojnik – „Tokom proteklog dana u zoni specijalne operacije u istočnoj Ukrajini poginuo je jedan ukrajinski vojnik“, rekao je predsednik administracije Porošenka za specijalne operacije, Andrej Lisenko.
„U toku dana, kao rezultat sukoba poginuo je jedan ukrajinski vojnik, a ranjeno je šest,“ – rekao je Lisenko na brifingu u Kijevu. Takođe je optužio Narodnu vojsku za kršenje prekida vatre.
U Donjecku oštećeno 20 visokospratnica – Oko 20 visokih zgrada oštećeno je u granatiranju Donjecka, saopštio je šef Kijevskog okruga Ivan Prihodko.
„U ovom trenutku se zna da je kao rezultat direktnog pogotka kijevskih granata oštećeno oko 20 stambenih zgrada i škola broj 58. Oštećene su i uništene stambene kuće. Na školi su uništeni prozori i deo krova“- saopštio je Prihodko.
Situacija na aerodromu mirna – Situacija oko Donjeckog aerodroma trenutno je mirna, saopšteno je agenciji RIA Novosti u zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja u Donbasu.
OEBS: Inteziviranje sukoba – Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a (SMM) u Ukrajini, ambasador Ertugrul Apakan, izrazio je duboko žaljenje zbog porasta incidenata u prethodna dva dana, uključujući pucnjavu u blizini patrola misije.
Najozbiljniji incident dogodio se u subotu kada je pucano na patrolu u mestu Širokino, ali nije bilo povređenih, saopšteno je iz OEBS-a.
Takođe, danas, četiri minobacačke granate pale su u blizini patrole SMM u blizini aerodroma u Donjecku, navodi se u saopštenju.
Ista patrola našla se dva sata kasnije na meti unakrsne vatre, ali niko nije povređen.
Šef Misije je izrazio zabrinutost i zbog incidenta od 1. maja, kada su se pripadnici bataljona na terenu umešali u rad jednog posmatračkog punkta SMM u blizini mesta Širokine.
„SMM je nenaoružana civilna misija. Da bi mogli da u potpnunosti izvršimo zadatke koji su nam dati na osnovu sporazuma iz Minska i od strane 57 zemalja, potreban je neometan, i prvenstveno, bezbedan pristup svim područjima u zoni konflikta“, naveo je ambasador.
On je ponovio poziv svim stranama da pokažu maksimalnu uzdržanost i da učine sve da bi osigurali bezbednost posmatračima OEBS-a, navodi se u saopštenju.
Apakan je dodao da SMM nastavlja da revidira svoje mere bezbednosti kao odgovor na događaje na terenu.
Povređeno šest vojnika Narodne vojske – Šest pripadnika Narodne vojske je povređeno u napadima kijevskih snaga, rekao je za novinsku agenciju Donjeck zamenik direktora bolnice u Donjecku, Aleksandar Opriščenko.
The post Narodna vojska DNR je na ivici pune borbene gotovosti appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.