Napeta noć u Donjecku, borbe u predgrađima i Debaljcevu

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeta noć u Donjecku, borbe u predgrađima i Debaljcevu

Protekla noć u Donjecku bila je napeta i u svim oblastima čuli su se artiljerijski plotuni, javile su danas ruske i ukrajinske novinske agencije, prenoseći i da se borbe vode u predgrađima Peski i Marjinka, kao i u gradu Debaljcevo, između Donjecka i Luganska.

Načelnik oblasne uprave ukrajinskog MUP-a Vjačeslav Abroskin saopštio je da je za protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, poginulo troje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civila a sedmoro ranjeno.

Dva civila poginula su u Debaljcevu a jedan u Marjinskom rejonu, dok je sedmoro ranjeno kod Debaljceva, naveo je on na njegovom nalogu na "Fejsbuku", a prenosi Ukrinform. Abroskin je dodao da se ta informacija još proverava, budući da u gradovima Debaljcevo i Ugljegorsk zbog neprekidne pucnjave nema struje, vode ni komunikacija.

Interfaks prenosi izjavu ministra odbrane Ukrajine Stepana Poltoraka da je tokom protekla 24 sata u zoni ratnih operacija na jugoistoku Ukrajine poginulo 15 vojnika a ranjeno njih 30, počev od Luganske oblasti do Marijupolja na jugoistoku Donjecke oblasti na Azovskom moru.

Poltorak je rekao da se nastavljaju borbe u oblasti Debaljceva, priznajući da je taj grad "delimično pod kontrolom"ustanika. S druge strane, predstavnik proruskih snaga Eduard Basurin, izjavio je da su ukrajinske snage tokom noći 21 put pucale na Donjeck i da su poginule dve osobe.

On je saopštio da se nastavljaju intenzivne borbe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i izneo tvrdnju da su za 24 sata ukrajinske snage izgubile 71 pripadnika. Prema njegovim rečima, nastavljaju se borbe u dva predgradja Donjecka - Peski i Marjinka, i da je "zauzeto je par ulica", prenela je RIA Novosti. Basurin je ranije najavio da će ukrajinska artiljerija biti potisnuta "na rastojanje s kog neće moća da puca na grad".

Ruske agencije prenele su, istovremeno, i izjavu predstavnika samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na razgovorima u Minsku, da su predstavnici LNR I DNR spremni da otputuju na pregovore Kontakt-grupe u glavni grad Belorusije i da se sretnu sa predstavnicima ukrajinskih vlasti "koji imaju ovlašćenja koja mogu dokumentovati".

"Spremni smo da se sretnemo i sa ekspertima i drugima, samo da oni imaju ovlašćenja koja potvrdjuju dokumentima", rekao je predstavnik LNR Vladislav Dejnego.

Dejnego i predstavnik DNR Denis Pušilin bili su u petak ujutro u Minsku, ali su popodne napustili glavni grad Belorusije, ističući da predstavnik Kijeva - nekadašnji predsednik Leonid Kučma, nije doputovao, navodi RIA Novosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.