NE ZNA SE KO ĆE DA PLATI: Bez dogovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini!

Izvor: Kurir, 21.Okt.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE ZNA SE KO ĆE DA PLATI: Bez dogovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini!

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom, Agencija AP je prenela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje nerešeno

BRISEL - Predstavnici Ukrajine, Rusije i Evropske unije nisu uspeli danas na razgovorima u Briselu da se dogovore o uslovima isporuke ruskog gasa u Ukrajinu i ponovo će se sastati 29. oktobra, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nadi da će ga postići, saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

"Danas smo postavili osnove o kojima će razgovarati sve strane sa svojim vladama, direktorima kompanija koje su uključene ovde u Komisiji, u konsultacijama sa Savetom EU", rekao je Etinger na konferenciji nakon jednodnevnih razgovora.

"Na osnovu nacrta tih dokumenata, i na sledećem sastanku za koji se nadamo da će biti poslednji trilateralni sastanak - u sredu naredne sedmice - ovde u Briselu, bićemo u mogućnosti da postignemo odluku i imati potpise svih partnera", rekao je on.

U Briselu su na trojnom ministarskom sastanku učestvovali ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan i evropski komesar za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora trebalo je da postignu privremeni dogovor o uslovima isporuka ruskog gasa u Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom današnje trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku verovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba, podseća Tas s.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko naglasili su u današnjem telefonskom razgovoru važnost podrške mirovnom procesu u Ukrajini.

Dvojica predsednika su istakla i značaj održavanja prekida vatre na jugoistoku Ukrajine, stoji u današnjem saopštenju Kremlja, prenosi Rojters.

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom, nakon što je prošle nedelje u Milanu došlo do preliminarnog sporazuma o bazičnim uslovima budućih isporuka.

Agencija AP je prenela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje nerešeno.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.