Mobilizacija u Ukrajini u tri faze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2014, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilizacija u Ukrajini u tri faze

Ukrajina će sprovesti tri faze mobilizacije u 2015, saopštio je danas sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov na završetku sednice tog tela. Ukrajinska strana sabotira mirovne pregovore u Minsku, rekao je danas lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

Mi planirano tri etape mobilizacije u 2015. godini - prva dužine 90 dana sa početkom od 20. januara, druga od 60 dana od aprila i poslednja takođe dužine 60 dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa početkom od juna, naveo je Turčinov, prenosi Tass.

Porošenko: Sukob na istoku košta 4,5 miliona evra dnevno

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas u Kijevu da sukob na istoku zemlje košta 4,6 miliona evra dnevno.

"Operacija na istoku Ukrajine košta 100 miliona grivni (4,6 miliona evra) dnevno", rekao je Porošenko na sastanku Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane posvećenom snabdevanju vojske oružjem na istoku zemlje pod kontrolom proruskih snaga.

Porošenko je rekao da će država, koju je pogodila teška ekonomska kriza, izdvojiti pet odsto svog budžeta za odbranu 2015. godine, odnosno 1,0 odsto manje u odnosu na ovu godinu i dodao da će tokom naredne godine biti parcijalnih mobilizacija.

Ukrajinski predsednik podneo je juče parlamentu zakon koji bi Ukrajini trebalo da omogući priključenje NATO-u.

Taj korak trebalo bi da vodi ukidanju ukrajinskog statusa neutralne zemlje koji imaju one države, poput Švajcarske, koje odbijaju da se priključe bilo kojim vojnim savezima uključenim aktivno u oružane konflikte.

"Neutralni status Ukrajine pokazao je da je on potpuno neefikasno sredstvo u osiguravanju bezbednosti zemlje", naveo je Porošenko.

Zaharčenko: Kijev sabotira pregovore u Minsku

Ukrajinska strana sabotira mirovne pregovore u Minsku, oni ne žele da razgovaraju sa nama, rekao je danas lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

"Svi govore da će ti pregovori u Minsku da budu održani, ali niko nažalost ne može da kaže kada", rekao je Zaharčenko, prenele su agencije.

Dan ranije, predstavnik DNR za pregovore Denis Pušilin rekao je da ih niko nije pozvao, ni vlasti u Kijevu ni OEBS.

Pregovori u Minsku najavljeni su za sutra, a na njima bi trebalo da učestvuju predstavnici Moskve, Kijeva i OEBS, ali kako navodi AFP, činjenica da u Kijev sutra dolazi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nagoveštava da je mala verovatnoća da će se pregovori održati u nedelju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharčenko: Kijev sabotira pregovore u Minsku

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Dec.2014

DONJECK - Ukrajinska strana sabotira mirovne pregovore u Minsku, oni ne žele da razgovaraju sa nama, rekao je danas lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko..."Svi govore da će ti pregovori u Minsku da budu održani, ali niko nažalost ne može da kaže kada˝, rekao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tri faze mobilizacije u Ukrajini

Izvor: RTS, 21.Dec.2014, 00:22

Ukrajina će sprovesti tri faze mobilizacije u 2015, saopštio je sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov, na završetku sednice tog tela. ..Mi planiranom tri etape mobilzacije u 2015. godini - prva dužine 90 dana sa početkom od 20. januara, druga od 60 dana od aprila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.