Mir u Ukrajini na staklenim nogama

Izvor: RTV Pink, 09.Dec.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mir u Ukrajini na staklenim nogama

Zatišje proglašeno na istoku Ukrajine poštuju ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, ali se pregovori dve strane neće danas održati u Minsku.



Izveštači Frans presa i očevici kažu da se izgleda poštuje primirje, mada se jutros oko sedam iz pravca Donjecka čulo jedno bombardovanje. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko takođe je istakao da se primirje poštuje. Portparol ukrajinske vojske je, kako javlja AP, rekao da postupaju u skladu s jednodnevnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << zatišjem koje je predložio Porošenko. Pobunjenički lideri su rekli da su se složili s uslovima primirja. Prekid borbi novi je pokušaj oživljavanja mirovnih pregovora, započetih početkom septembra, posle svakodnevnog kršenja primirja. Porošenko je ranije najavio da će nova runda mirovnih pregovora Ukrajine, Rusije i OEBS-a danas biti u glavnom gradu Belorusije, Minsku. Kako saznaje Frans pres, pregovora danas neće biti u Minsku, a još nije određen novi datum. "Danas neće biti ništa", rekao je Frans presu portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Evgenij Perebjinis. Upitan o novom datumu pregovora, portparol je samo kazao da se "nastavljaju konsultacije". Te informacije potvrdio je i vođa pobunjenika iz Donjecka Denik Pušilin, navodeći da postoji preliminarni dogovor da pregovori budu ove sedmice i da bi datum razgovora mogao biti saopšten sutra. Proruski pobunjenici traže odlaganje pregovora za 12. decembar. Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da su naseljena područja pod kontrolom vladinih snaga i pozicije vojske tokom prethodna 24 časa bile meta više od 60 napada, u kojima su poginula dva civila. Vlasti u Donjecku saopštile su da su dve osobe poginule u tom gradu koji je pod kontrolom pobunjenika, i da je oštećeno više od 20 stambenih zgrada. Tokom sedam meseci sukoba u Ukrajini poginulo je, prema UN, više od 4.300 ljudi, a više stotina hiljada je raseljeno.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTV Pink...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.